Världens första klonade hund

Publicerad

I raden av klonade djur har sydkoreanska forskare lyckats framställa världens första klonade hund.

Afghanhunden Snuppy skapades från celler av ett tre år gammalt vuxet djur. Samma teknik användes som när det allra första däggdjuret – fåret Dolly – klonades.

Målet med forskningen är att kunna studera och bekämpa sjukdomar med hjälp av klonade stamceller, enligt Woo-Suk Hwang, som lett forskarlaget.

Snuppy föddes i april av en labrador- tik som fungerade som surrogatmamma.

Snuppy, vars namn är en förkortning av orden Seoul National University Puppy, är enligt genetiska tester en exakt kopia av sin treåriga pappa.

Uppmärksammat forskarlag
Bakom framgången vid Seoul National University står samma forskarlag som väckte stor uppmärksamhet tidigare i år när de skapade stamceller med en patients specifika genetiska material med hjälp av klonade embryon.

Äggkärnan ersätts
Den kloningsteknik som används kallas somatisk (kroppslig) cellkärnöverföring och innebär att forskarna tar ett obefruktat ägg och avlägsnar den kärna som innehåller varelsens DNA-kod. Kärnan ersätts sedan med kärnan från en vuxencell tagen från det djur som man vill göra en kopia av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer