Nu öppnar världens största cykelgarage i Utrecht – med plats för 12.500 cyklar. Foto: TT/cu2030.nl

Världens största cykelgarage öppnar i Utrecht

Uppdaterad
Publicerad

I Nederländerna finns fler cyklar än invånare och då allt fler väljer att ta cykeln till jobbet blir det svårare att komma fram bland cykelfilerna. Nu byggs världens största cykelgarage i Utrecht.
– Det behövs verkligen. Innan garaget byggdes var det en riktig röra och cyklar lämnades överallt, säger projektledare Tatjana Stenfert.

Nederländerna har kommit långt när det gäller miljövänliga transportmedel och redan på 1970-talet började man arbeta på att få bort bilarna från landets stadskärnor.

I dag cyklar befolkningen 1.000 kilometer per person och år, och varje invånare äger i medeltal 1,3 stycken cyklar, skriver The Guardian.

Förvaring för 12 500 cyklar

Var alla dessa cyklar ska förvaras har blivit en svår nöt att knäcka för flera storstäder. Vid Utrecht centralstation bygger man därför världens största cykelgarage med plats för 12.500 cyklar.

Cykelgaraget, som kommer att öppna med full kapacitet vid slutet av 2018, kan i dag hysa hela 6.000 cyklar. Med hjälp av en app kommer användare att snabbt kunna hitta lediga parkeringsplatser på de olika våningarna.

LÄS MER: Ta med cykeln på Västtrafiks tåg och bussar

Cykelgaraget i Utrecht kan ändå visa sig vara för litet för det stora flödet av cyklar, och kritiker hävdar att platserna till och med är för få. Medan byggarbetet pågått har cykelanvändningen i staden hunnit öka ytterligare.

– När politikerna fattat sina beslut och man väl har börjat bygga, har fler personer hunnit bli cyklister. Platserna räcker inte till, säger Martijn van Es, talesperson för cykelorganisationen Fietsersbond i Nederländerna till The Guardian.

”Innan var det en riktig röra”

Tatjana Stenfert, projektledare vid Utrecht centralstation, berättar att det nya garaget kommer att underlätta för flera av stadens cyklister.

– Innan garaget byggdes var det en riktig röra och cyklar lämnades överallt.

Stenfert håller med van Es om att man även i fortsättningen kommer att behöva utvidga för att hitta ännu fler platser för cyklarna.

– Vi kommer att kunna använda alla 12.500 cykelplatser vid slutet av 2018. Men sedan måste vi göra nya efterforskningar och försöka hitta ännu fler förvaringsplatser. Det tar aldrig slut.

Fakta: Sex orsaker till att välja cykeln

Visa

• lägre utsläpp av koldioxid

• minskat trafikbuller och fridfullare gatumiljö

• attraktivare städer

• minskade avgasutsläpp ger bättre luftkvalitet

• minskad trängsel på gatorna

• säkrare trafik

Källa: cykelframjandet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer