Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har världens medier gjort ett misstag i rapporteringen om den ”rekordstora” paddan i Australien? Se klippet och avgör själv. Foto: SVT Östnytt (1993)

Världens största padda hittad i Australien – eller?

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om paddan ”Toadzilla” har spridit sig över världen. Med sina 2,7 kilogram sägs den vara världens hittills tyngsta i sitt slag och petar därmed den svenska paddan ”Prinsen”, som länge ansågs inneha rekordet, från tronen. Men stämmer det verkligen?

Stora mediehus som CNN, BBC och The Guardian har rapporterat om det nya fyndet i Conway nationalpark i nordöstra Australien.

– Jag böjde mig ner, tog tag i den och kunde inte fatta hur stor och tung den var, säger naturvårdaren Kylee Gray som hittade Toadzilla.

Skapar rubriker världen över

”Rekordstora monstret 'Toadzilla' hittad i australisk regnskog” blev rubriken i New York Post.

”Australiens 'Toadzilla': Rekordstor agapadda hittad i Queensland” skriver BBC.

I artiklarna omnämns den svenska paddan ”Prinsen” som tidigare rekordhållare. Han blev inskriven i Guiness rekordbok 1991 när han vägde 2,65 kg – det vill säga 50 gram lättare än Toadzilla.

Men i SVT:s arkiv finns bilder som togs två år senare, 1993, som ger en helt annan bild. Då hade ”Prinsen” vuxit till sig ytterligare.

Avlivades senare

Prinsen blev en kändis under tidiga 90-talet. Ägaren Hans Forsberg turnerade runt Sverige med sitt husdjur och visade upp den i olika sammanhang. Affärerna gick så pass bra att han kunde säga upp sig från sitt jobb och ägna sig åt Prinsens karriär på heltid.

År 1994 började Prinsen kräkas och dog kort därefter, rapporterade DN.

Eftersom att agapaddan klassas som en invasiv art i Australien avlivades Toadzilla kort efter att ha hittats. Kroppen kommer att doneras till Queensland Museum.

Vilken padda var egentligen störst? Se klippet och avgör själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.