Foto: TT

Världsbanken: Kampen mot ebola håller på att förloras

Uppdaterad
Publicerad

Världsbanken varnar för att kampen för att stoppa det fruktade ebolavirusets spridning håller på att förloras. Antalet registrerade döda överstiger nu 4 500.

– Vi förlorar slaget, sade Världsbankschefen Jim Yong Kim enligt AFP till journalister i Paris och pekade på bristande internationell solidaritet.

– Vissa länder är bara rädda om sina egna gränser.

Ebolautbrott

Uttalandet kom samtidigt som världshälsoorganisationen WHO meddelade att antalet registrerade döda i sjukdomen nu överstiger 4 500. Experter har varnat för att så många som 10 000 i veckan kan komma att smittas i december.

”Vi behöver mer läkare”

FN, som gjort en appell för att få in 1 miljard dollar (motsvarande 7,2 miljarder kronor) för ebolabekämpning, meddelade samtidigt att man fått in mindre än 40 procent av den summan. En separat FN-fond för ebola har bara fått in 100 000 dollar – trots att länder gjort utfästelser om att ge 20 miljoner dollar, skriver AFP.

– Löften måste materialiseras. Vi behöver mer läkare, sjuksköterskor, utrustning, behandlingscenter och evakueringskapacitet, sade en frustrerad Ban Ki-Moon, generalsekreterare för FN.

WHO självkritisk

De värst drabbade länderna är Liberia, Sierra Leone och Guinea i Västafrika. Ett ljus i mörkret är att Senegal, som också ligger i regionen och som haft ebolafall, på fredagen förklarades ebola-fritt av WHO.

WHO är dock mycket självkritisk till det egna agerandet när sjukdomsutbrottet började. Det framgår av utkastet till en intern rapport som den amerikanska nyhetsbyrån AP tagit del av och nyhetskanalen BBC skrivit om. I rapporten heter det bland annat att WHO:s egna experter inte insåg att vanliga smittbekämpningsmetoder inte fungerar i en region med porösa gränser och ett icke-fungerande hälsovårdssystem. Nästan alla inblandade misslyckade med att se vad som höll på att hända, enligt WHO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet