Världsbankens chef Jim Yong Kim samt den amerikanska kongressens hus Capitolium. Foto: Scanpix

Världsbanken: Stoppa budgetkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar världsbankschefen USA att lösa sin budgetkris.

Världsbankschefen Jim Yong Kim varnar för att USA är inne på en farlig väg när politikerna åter har misslyckats med att lösa dödläget i budgetstriden.

– Vi är nu fem dagar från ett mycket farligt ögonblick, sade han på lördagen och syftade på den dag då landet väntas slå i skuldtaket.

– Om detta sker kan det innebära en katastrof för utvecklingsländerna vilket i sin tur också kommer att skada industriländerna, sade han.

Kina vill  ”av-amerikanisera” sig

Om USA skulle ställa in betalningarna så vore Kina på pappret den största förloraren. Statliga kinesiska medier tycker att budgetkrisen kan vara ett bra tillfälle för världen att ”av-amerikanisera” sig.

”Det måste vara slut med sådana här tider när andras öden är i en hycklande nations händer”, heter det i en lång kommentar från nyhetsbyrån Nya Kina.

”Nu när USA:s politiker från de båda partierna inte kan hitta en fungerande uppgörelse som skulle bringa normalitet till de samhällsfunktioner de skryter så om, kanske det är en bra tidpunkt för en omtöcknad värld att fundera på att bygga en av-amerikaniserad värld”.

Stora skulder till Kina

Konkreta steg som nämns är tidigare kända förslag om att USA-dollarns dominerande roll bland världens valutor måste upphöra, och att västvärlden måste låta andra länder få tyngre roller i organ som Världsbanken och Internationella valutafonden.

Kinesiska staten är den största enskilda utländska ägaren av USA:s statsobligationer, skriver AFP. Enligt officiella siffror i Washington är USA skyldigt Kina 1 280 miljarder dollar. Det motsvarar 8 300 miljarder kronor, tillräckligt mycket pengar för att driva Sverige i tio år.

Totalt närmar sig USA:s statsskuld 17 000 miljarder kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.