Världsbanken vill ha koldioxidpris

Uppdaterad
Publicerad

Inför FN:s stora klimatmöte i New York på tisdagen upprepar nu Världsbanken sitt krav om att världens länder måste sätta ett pris på att släppa ut koldioxid – annars kan det bli för sent att undvika förödande konsekvenser för klimatet.

I ett uttalande skriver Världsbankschefen Jim Yong Kim att 73 nationella och 11 regionala regeringar – som står för 54 procent av världens utsläpp av växthusgaser och 52 procent av världens BNP – nu uttryckt stöd för en prissättning i form av en koldioxidskatt, handel med utsläppsrätter eller någon annan mekanism.

Det gör också över 1.000 tunga företag och investerare, skriver Jim Yong Kim:

”Genom att stödja ett pris på kol har ledare från den politiska och affärsmässiga världen samlats för att skicka en stark signal om att de vill bygga sina ekonomier för en säkrare, renare och mer välmående planet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet