Foto: TT

Världsledare fördömer attacken i Mali

Uppdaterad
Publicerad

USA:s och Kinas presidenter fördömer den blodiga attacken mot ett lyxhotell i Malis huvudstad Bamako, där över 20 personer dödades.

– USA kommer vara obarmhärtigt, sade Barack Obama vid ett besök i Malaysia.

Mellan 20 och 30 människor dödades i terrorattacken mot hotellet i Bamako, uppger president Ibrahim Boubacar Keïta i ett tv-sänt tal till nationen, enligt Reuters. Två av de döda ska vara attentatsmän. Tidigare uppgifter har gjort gällande att 27 personer dödats. Minst tre personer jagas för inblandning i dådet, uppger en malisk säkerhetskälla för AFP.

Samtidigt utlyste Ibrahim Boubacar Keïta en tre dagars landssorg med start från midnatt, och undantagstillstånd har införts i landet.

Konflikt i Mali 2012

USA:s president Barack Obama fördömde snabbt attacken som ”ännu en avskyvärd påminnelse om terrorismens gissel”.

– Det stärker vår beslutsamhet att bemöta de här utmaningarna, sade han under ett besök i Malaysia.

Även kinesiske presidenten Xi Jinping kom med starka fördömanden. Minst tre av de döda var kineser, som arbetade för det statliga bolaget China Railway Construction.

– Kina kommer att förstärka samarbetet med det internationella samfundet för att bestämt bekämpa våldsamma terroraktiviteter som skadar oskyldiga, sade han enligt stats-tv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Pratade engelska

Det var i går morse som ett antal beväpnade män gick till attack mot hotellet, där de tog 170 personer som gisslan. Säkerhetskällor uppger, enligt Reuters, att de skrek ”Allahu Akbar” (Gud är större) när de gick till angrepp.

Enligt ett ögonvittne pratade de engelska med varandra, i ett land där annars franskan dominerar stort utöver de lokala språken.

– Jag hörde dem säga på engelska: ”Laddade du den?”, säger den guineanske sångaren Sékouba Bambino Diabaté, som fritogs av säkerhetsstyrkor, enligt Reuters.

Svensk på hotellet

En svensk UD-tjänsteman befann sig på hotellet under attacken, men klarade sig oskadd.

– Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

UD har inga uppgifter om att andra svenskar ska ha befunnit sig på hotellet när det attackerades.

Både amerikanska och franska specialtrupper hjälpte till vid fritagningsoperationen. Styrkorna säkrade våning för våning men gärningsmännen barrikaderade sig på sjunde planet. 125 gäster och 13 anställda var då fortfarande i byggnaden, enligt hotellägaren Rezidor Hotel Group. 21 människor dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades.

Samtliga övriga i gisslan fördes i säkerhet.

al-Qaida skyldiga

Den extrema jihadistgruppen al-Murabitun uppger att den utfört attacken i samarbete med gruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), enligt flera medier. al-Murabitun grundades av den ökände islamisten och smugglaren Mokhtar Belmokhtar. Algeriern har förklarats dödad många gånger, senast i en amerikansk flygräd i Libyen i juni, men nu misstänker Frankrike att han kan ha legat bakom attacken i Bamako.

20 indier, sju kineser och sex amerikaner ska finnas bland de fritagna. En amerikan uppges vara död. Bland gisslan rapporteras det också ha funnits turkar och algerier med flera. Många av gästerna på hotellet ska ha varit ambassadtjänstemän, bland annat från USA.

Det femstjärniga hotellet är det mest bokade i staden hos flera bokningstjänster på nätet och är populärt bland utlänningar.

Fakta: Utvecklingen i Mali

  • Tuareg-rebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Din – startade ett uppror i norra Mali 2011-2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.
  • Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar.
  • Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter det att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Tillsammans med afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. Ännu finns en fransk styrka i landet som bekämpar islamistgrupper.
  • FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att en fredsplan antogs. I Minusma ingår cirka 250 svenska soldater i ett underrättelseförband.
  • Den 20 juni i år skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, också mellan grupper som skrivit på. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet