Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olaf Scholz och Boris Johnson reflekterade över året som har gått och det som kommer. Foto: Kay Nietfeld/AP/TT samt ReutersVisa alla (3)
Visa alla (3)

Covid, stormaktsdrömmar och klimat – här är världsledarnas nyårstal

Uppdaterad
Publicerad

När världsledarna reflekterade över året som gått upptog pandemin en stor del av fokuset. Men i de framåtblickande avsnitten återfanns både stormaktsdrömmar och klimatåtgärder.

Kinas president Xi Jinping fokuserade i sitt tv-sända nyårstal bland annat på landets aspirationer att bli en global världsmakt.

Xi förklarade att Kina under 2021 hade uppnått målet att bygga upp ett ”måttligt välmående” samhälle, en milstolpe på vägen mot att bli en global världsledare år 2049, vilket är 100-årsdagen av Folkrepubliken Kinas grundande.

Den kinesiske ledaren lyfte även Taiwan i sitt nyårstal och sa att det ”fullständiga enandet av moderlandet” var en önskan som delas av människor på båda sidor av Taiwansundet. Tidigare i veckan kom varningar från Peking om att man var beredda att vidta drastiska åtgärder om Taiwan tog ytterligare steg mot ett formellt oberoende från Kina.

Scholz: Ska bli föregångsland

Tysklands nytillträdde förbundskansler Olaf Scholz lade stor vikt vid bekämpningen av covid-19 i sitt nyårstal. Han uppmanade tyskarna att samarbeta för att besegra coronaviruset under 2022 och lovade att reagera ”snabbt och beslutsamt” på omikronvariantens framfart.

Han förklarade också att han vill använda Tysklands ordförandeskap i G7-gruppen till att försöka göra G7-länderna till föregångare när det gäller klimatneutral ekonomisk verksamhet.

Putin hyllade solidariteten

Rysslands president Vladimir Putin önskade ”positiva förändringar” inför det nya året och hyllade medborgarnas solidaritet och styrka inför de svåra utmaningar de ställts inför och lyfte särskilt coronapandemin.

Nyårstalet tv-sändes bara timmar efter att Putin pratat i telefon med USA:s president Joe Biden inför de två världsledarnas toppmöte som planeras att äga rum om en månad.  

”Vi har bestämt och konsekvent försvarat våra nationella intressen, landets och medborgarnas säkerhet”, sade Putin angående samtalet.

Johnson: Bättre position i år

Storbritannien befinner sig i en ”ojämförligt bättre” position i kampen mot covid-19 jämfört med i slutet 2020, sade Boris Johnson i sitt nyårstal som precis som många andra fokuserade på pandemin.

Han medgav att det fortfarande finns en oro för omikronvarianten men var samtidigt mycket nöjd med britternas vaccinationsvilja.

Han förklarade att det fanns ett avgörande skäl till att hårdare restriktioner inte behövdes när det dagliga antalet fall nådde rekordnivåer tidigare i vinter – människor som ”hjältemodigt, frivilligt och i nästan otroligt många fall hörsammade uppmaningen att vaccinera sig”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer