Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett angrepp på demokratin” säger Stefan Löfven om scenerna i Washington DC. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Stefan Löfven om kaoset i Washington: ”Ett angrepp på demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer är döda efter att folkmassor anföll kongressen i USA:s huvudstad Washington på onsdagen. Attacken har fått både den svenska regeringen och flera världsledare att reagera starkt.

– Trump och många kongressledamöter har ett stort ansvar för det som nu händer, kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven lämnade en skriftlig kommentar till SVT Nyheter sent på onsdagskvällen.

”Det är med stor oro som jag följer händelseutvecklingen i Washington DC. Det vi ser nu är ett angrepp på demokratin. President Trump och många kongressledamöter har ett stort ansvar för det som nu händer”, skriver Stefan Löfven (S).

Han fortsätter:

”Den demokratiska processen för att välja president måste respekteras. USA är en stark demokrati och jag hoppas att det blir ett fredligt återställande av ordningen”.

”Föraktet är förgörande”

Även utrikesminister Ann Linde (S) uppger att hon är djupt oroad över utvecklingen.

– Det här är en direkt attack mot demokratin. Trump måste erkänna sig besegrad och erkänna valresultatet, säger hon till SVT Nyheter.

Kaoset har även fått flera världsledare att reagera:

”Chockerande scener i Washington D.C. Utgången av det här demokratiska valet måste respekteras”, twittrar Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato och tidigare statsminister i Norge.

På Twitter riktar även Tysklands utrikesminister Heiko Maas mycket hård kritik mot demonstranterna:

”Föraktet för demokratiska institutioner är förgörande. Trump och hans anhängare bör äntligen acceptera de amerikanska väljarnas beslut och sluta trampa på demokratin”.

”Ofattbart och fruktansvärt”

Även Kanadas Kanadas premiärminister Justin Trudeau reagerar mycket kraftigt.

”En attack på demokratin”, säger i en kommentar på Twitter.

Liknande ord följde från Storbritanniens Boris Johnson, som på onsdagen skrev:

”Skamliga scener i den amerikanska kongressen. USA står för demokrati runt om i världen och det är nu viktigt att det sker en fredlig och ordnad maktöverföring”.

Pompeo: Oacceptabelt

Presidenter och premiärministrar från flera världsdelar stämmer in i kören, från Indien och Australien, till Turkiet och Nederländerna.

Men även i USA har flera republikaner höjt sina röster mot vad som har skett.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att: ”Jag har varit i många länder och stödjer alltid varje enskild människas rätt att fredligt protestera för sin tro och övertygelse” och fortsätter:

”Men våldsamheter som utsätter andra för fara, inklusive de som har till uppgift att skydda oss alla, är oacceptabelt både hemma och utomlands”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet