I västra sydeuropa drar en intensiv värmebölja in – samtidigt som kraftigt regn präglar vädret i öst. Foto: Friedel Gierth/AP/TT / Jon Olav Nesvold/TT

Värmebölja i Spanien – och kraftigt regn i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som en intensiv värmebölja inleder väderveckan i Spanien kommer en del soltörstande svenskar som begett sig mot sydligare breddgrader att bli besvikna – över delar av Sydeuropa har nämligen mörka regnmoln hopat sig.

– Det är verkligen ett ordentligt oväder, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det sydeuropeiska vädret bjuder på både högt och lågt under veckan. I de västra delarna behövs parasoll – samtidigt som vädret i öst kräver paraply.

Medan de högsta spanska och portugisiska temperaturerna kommer att ligga på runt 30 grader under onsdag och torsdag präglas flera av de övriga europeiska medelhavsländerna av ett större lågtrycksområde med en hel del nederbörd.

”Ganska intensivt med regnandet”

– I början av veckan är det ganska intensivt med regnandet över södra Centraleuropa, Italien och Balkanländerna, säger Nitzan Cohen.

Mest ostadigt är vädret över Balkan. Där är det hög risk för regn- och åskskurar under dagarna, med lokal risk för översvämningar och blåst.

Temperaturerna i turistparadis som Italien och Kroatien håller sig också relativt låga på grund av det ihållande lågtrycket – ett väderfenomen som är ganska ovanligt den här tiden på året, enligt SVT:s meteorolog.

”Ovanligt att det är så pass kallt”

– Det är inte ett lågtryck som drar förbi på det sättet som man är van vid. Det som är lite ovanligt är att det är så pass kallt så pass sent. Det här är mer ett vinterfenomen, men det kan också förekomma under våren.

– På sommaren brukar det kunna bli en del regnskurar men det här är mer sammanhängande. Det är verkligen ett ordentligt oväder på ett sätt som är mer vanligt på vintern. 

Lågtrycket luckras upp

Vartefter veckan går blir vädret mer jämnt och vindarna något varmare generellt. Temperaturerna i Spanien sjunker och det tidigare samlade regnvädret luckras upp över Europa.

– Det är ganska allmänt lågtrycksbetonat, även över västeuropa. Så den värmen som finns över Spanien har dragit bort framåt helgen. I stället börjar det komma upp värme med sydostvindar mot Skandinavien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.