En man i Phoenix svalkar sig i hettan. Foto: Scanpix

Värmebölja i västra USA

Uppdaterad
Publicerad

Västra USA har drabbats av en värmebölja med temperaturer på över 50 grader. Och nu varnar myndigheterna för att det kan bli ännu varmare de närmaste dagarna.

I Phoenix i Arizona uppmättes 47 grader på fredagen.

– Jag är Phoenixbo av fjärde generationen så jag förväntar mig att det ska vara varmt. Men när det är över 45 grader gör det ont att andas, säger Michael Fedo till BBC.

Fedo har installerat mörkläggningsgardiner på husets alla fönster och familjen storhandlar nu mitt i natten, när det är något svalare.

Värmerekord kan passeras

I juli 1913 uppmättes den hittills högsta temperaturen på jorden, 56,7 grader, i Death Valley i Kalifornien. Nu kan det gamla rekordet komma att passeras. Igår registrerades på samma plats 125 grader Fahrenheit – alltså 52 grader Celsius, och meteorologer varnar för att hettan kan intensifieras.

Minst sju personer har den senaste veckan hittats döda i Arizonas öknen där många på olagliga väg tar sig in i landet från Mexiko, och nu har fler gränskontrollanter satts in för att kunna rädda människor från att dö i ökenhettan.

De höga temperaturerna kan också innebära problem för flygtrafiken eftersom den varma luften kan minska planens lyftkraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.