Polischefen David Elliott varnar för ett missförstånd som spridit sig bland invånarna. Foto: AFP

Flera skogsbränder efter helgens värmerekord i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska delstaten New South Wales har drabbats av flera skogsbränder efter helgens värmerekord. En temperatur på över 40 grader uppmättes i delstaten, vilket är den högsta i november sedan man började mäta.

Under natten till söndag sjönk inte temperaturen mer än till 25,3 grader. Som väntat startade skogsbränder och flera av dem tog sig in i bostadsområden i Sydney. De flesta är nu under kontroll.

– Jag vill göra någonting mycket klart. Samhället tror tyvärr att det inte är så stor risk att vi drabbas av skogsbränder efter förra årets säsong. Men verkligheten är att 90 procent av delstaten fortfarande är orörd. Det betyder att 90 procent av New South Wales fortfarande kan drabbas av den typ av skogsbränder vi såg förra året, säger delstatens polischef David Elliott. 

Det här var de första större bränderna i Australien sedan årsskiftet 2019–2020, då 33 människor dog och tiotusentals fick lämna sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.