I december 2010 kantrade en båt utanför Julön och 48 flyktingar dog. Foto: TT

Australien vill sälja in sin flyktingpolitik till EU

Uppdaterad
Publicerad

Efter flyktingkatastroferna i Medelhavet försöker premiärminister Tony Abbott sälja in Australiens hårdhänta flyktingpolitik till EU. Men människorättsgrupper varnar för katastrofala konsekvenser.

– Förslaget är helt absurt, och det hoppas jag att EU och medlemsländerna också tycker. Det strider mot folkrätten, sjörätten och flyktingrätten, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på svenska Amnesty.

Genom en militärledd operation avvisar landet sedan 2013 alla flyktingbåtar som närmar sig kusten. De som vägrar återvända skickas vidare till särskilda migrantläger i Nauru, på Papua Nya Guinea och på Julön.

Flyktingkrisen i Europa

Hungerstrejker, självmordförsök och sexuella övergrepp har rapporterats från lägren, som även kritiserats av FN.

Kräver hårda tag

Inte ens de migranter som kan styrka att de har flyktingskäl är välkomna, utan får antingen återvända hem eller bosätta sig i något av örikena, eller i Kambodja.

– Det enda sättet att stoppa dödsfallen är att stoppa människosmugglingen. Därför är det brådskande att EU-länderna inför väldigt hårda regler som sätter punkt för människohandeln över Medelhavet, säger Tony Abbott enligt nyhetsbyrån AFP.

Regeringen hävdar att politiken lett till att nästan inga flyktingar omkommit de senaste 18 månaderna, men människorättsorganisationer är mycket kritiska.

”Helt absurt”

– Att man hindrar människor att fly och söka asyl och sedan slå sig för bröstet för att någon inte har dött, det är inte ett hållbart resonemang, säger Seidlitz till TT.

Även i Australien är kritiken hård. Elaine Pearson, chef för Human Rights Watch i Australien, varnar för katastrofala konsekvenser om EU skulle införa en liknande flyktingpolitik.

– Det kanske kan vara effektivt för att skicka problemet vidare till andra länder, men det löser inte det faktum att människor som flyr förföljelse behöver skydd någonstans, säger hon till AFP.

Fakta: Australiens flyktingpolitik

Australien har en borgerlig koalitionsregering under Liberala partiets ledare, Tony Abbott, som delvis gick till val på att ”stoppa båtflyktingarna”.

Landets flyktingpolitik har kritiserats av både Human Rights Watch och Amnesty International.

Australien är ett av få länder som minskat sitt flyktingmottagande det senaste året. Under 2014 fick 13.800 flyktingar visum i Australien.

De flesta flyktingarna kommer från Afghanistan, Sri Lanka, Irak, Iran och Burma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet