Foto: TT

Varnar för resor till Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 stängda skolor och uppmaningar om att hamstra mat och vatten. Nu trappas demonstrationerna i Bangkok upp, rapporterar SVT:s korrespondent Niklas Sjögren.

Oron sprider sig nu i Thailands huvudstad Bangkok efter att de regeringsfientliga demonstranterna under söndagskvällen och måndagsmorgonen påbörjat sina blockeringar av flera av stadens största och viktigaste trafikkorsningar.

Över 400 skolor har valt att hålla stängt i dag måndag. Mer än 200.000 elever berörs. Även flera statliga företag och institutioner har valt att hålla stängt av rädsla för attacker eller blockader från demonstranterna.

Politisk kris i Thailand 2013

Avråder från resor till Bangkok

Enligt det Thailändska utrikesdepartementet avråder nu Kuwait, Förenade Arabemiraten, Taiwan, Oman och Ryssland sina medborgare från att åka till Bangkok. Sammanlagt 45 länder ska ha utfärdat någon form av varning.

Den svenska ambassaden i Thailand hade under söndagskvällen ännu inte kommit med någon direkt varning till svenska resenärer. Däremot detaljerad information och karta över vilka trafikkorsningar som är demonstranternas mål.

Bär inte röda eller gula kläder

Filippinernas ambassad varnar sina medborgare från att bära gula eller röda kläder eftersom gult är demonstranternas färg medan rött bärs av deras motståndare, regeringsanhängarna.

USA:s ambassad uppmanar sina medborgare att se till att de har en veckas förnödenheter hemma när det gäller mat, vatten, medicin och pengar.

Vill störta regeringen

De regeringsfientliga demonstranterna som vill störta Thailands folkvalda regering, ledd av premiärminister Yingluck Shinawatra har demonstrerat sedan slutet av november.

I ett försök att blidka demonstranterna har Yingluck Shinawatra därför upplöst parlamentet och utlyst nyval, som ska hållas den 2 februari.

Det räcker dock inte för demonstranterna som leds av Suthep Thaugsuban, före detta parlamentsledamot för oppositionspartiet Demokraterna.

Demonstranternas krav är att valet flyttas fram och att Yingluck Shinawatras regering avgår omedelbart för att istället ge plats åt ett icke demokratiskt ”Folkets råd”, utsett av demonstranterna och deras anhängare.

Oroar FN:s generalsekreterare

Åtta människor har hittills dött i sammandrabbningar sedan demonstrationerna startade i slutet av november. Hundratals har skadats. Oron växer nu för mer våld.

FN:s generalsekretera Ban Ki-moon sa igår att han talat med både premiärminister Yingluck Shinawatra och ledaren för oppositionspartiet Demokraterna, Abhisit Vejjajiva, för att få dem att ”försöka överbrygga sin meningsskiljaktigheter”.

”Jag oroar mig för att situationen kan komma att förvärras de närmaste dagarna. Jag uppmanar alla inblandade att visa återhållsamhet”, sa Ban Ki-moon under en presskonferens.

Militärkupp kan vara nära

Myndigheterna har sagt att 15.000 militärer och poliser nu satts ut i Bangkok för att skydda viktiga platser och institutioner.

Samtidigt funderar många här i Thailand på hur militären kommer att agera om demonstrationerna blir våldsamma.

I Thailands uppdelade samhälle med två politiska block står militären traditionellt på samma sida som de som nu demonstrerar.

Thailand har sett 18 militärkupper under de senaste 81 åren. Många här oroar sig nu för att man snart tvingas beskåda den 19:e.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet