EU-parlamentet röstade nyligen för att Irans islamiska revolutionsgarde ska terrorklassas. På bilden dess högste ledare Hossein Salami. Foto: TT

Varningen från Iran: Koranbrännare kommer inte lämnas i fred

Uppdaterad
Publicerad

Islamska revolutionsgardets högste chef, Hossein Salami, har riktat ett skarpt hot mot personer som bränner koranen. De kommer inte lämnas i fred, varnar han.

– Han brukar vara ganska offensiv i sina uttalanden, det är inte första gången, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi.

Det var under en ceremoni för den så kallade heliga koran-tävlingen, ett årligt återkommande religiöst event, som Salami gick till angrepp mot koranbrännare.

Den som bränner koranen bör ta lärdom av Salman Rushdies öde sa revolutionsgardets ledare och syftade på den brittisk-indiske författaren som utsattes för ett mordförsök så sent som i augusti förra året. Det efter att i många år ha tvingats leva under jord på grund av ett dödshot från den tidigare iranske ledaren Ayatollah Khomeini 1989.

Drömma mardrömmar

Ni borde leva ett undangömt liv och drömma mardrömmar, för muslimer kommer inte lämna er ifred, inte ens efter tiotals år, sa Salami, enligt den iranska statliga nyhetsbyrån Irna.

För knappt två veckor sedan blev högerextrema Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm en världsnyhet. Sedan dess har flera muslimska ledare riktat fördömanden mot Sverige och koranbränning som fenomen.

– Det pågår nästan en slags tävling i att hävda sig i det här fördömandet mot koranbränningen just nu, säger Mohammad Fazlhashemi, expert på politisk islam och professor vid Uppsala Universitet.

Kan trigga individer

Att ledaren för det iranska revolutionsgardet går till angrepp just nu kan dessutom ha att göra med att firandet av den iranska revolutionen pågår i dagarna.

– Det är i den kontexten man bör se det här, säger Fazlhashemi.

– Men det kan naturligtvis trigga enskilda individer och grupper, det kan man inte bortse ifrån. Ju högre tonläge man använder desto fler som kan låta sig inspireras av det här.

För bara en vecka sedan utfärdade Salami ett liknande hot, men då mot personalen på den franska satirtidningen Charlie Hebdo, efter att de publicerat karikatyrer på Irans högste ledare Ali Khamenei, enligt Al Arabiya news.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.