Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Värsta läget i Ukraina hittills

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu fullständigt omöjligt att bedöma hur konflikten i Ukraina ska utvecklas. Men händelserna i Odessa visar på att ett inbördeskrig kan hota, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Odessa har hittills varit ett lugnt område i Ukraina. Att oroligheterna nu har spritts dit – från östra Ukraina – är ett i hög grad oroande tecken. Nu går det inte längre att tala om oroligheter. Nu är det ren terror.

Oberoende av vem som har drabbats och oberoende av vem som är ansvarig för de tragiska dödsfallen, är detta ett allvarligt tecken på att utvecklingen håller på att glida den styrande ukrainska regeringen ur händerna.

Krimkonflikten

Anarki

Den aktion – som den ukrainska regeringen kallar en antiterroristaktion – som nu på nytt satts igång i öster visar redan tecken på att misslyckas. Risken är alltså stor att landet sjunker ner i ren anarki. Detta är det värsta läget hittills i Ukraina.

Nu ser vi alltså att regeringen inte heller lyckas upprätthålla ordningen i Odessa. Den tillförordnade presidenten i Ukraina sade redan häromdagen att man står maktlösa mot det proryska  våld som rasat i östra landsdelen.

Läget är alltså mycket allvarligt. Vi kan frukta att den ryska ledningen kan reagera genom ett ingripande om det ser ut som om regeringen i Kiev inte har läget under kontroll.

Upprepning

Men den ryska regeringen avvisar fortfarande alla anklagelser om att den skulle ligga bakom något av det proryska våld som ägt rum i Ukraina.

I Ukrainas tredje stad Odessa – med cirka en miljon invånare – är cirka 30 procent ryssar. Det är alltså ännu ett område med en stark rysk minoritet.

Vi kan alltså nu frukta att det vi sett på Krim och det vi sett i östra Ukraina kan upprepas här. Det finns nu risk för ett ökat hat mellan befolkningsgrupperna även i Odessa.

Dagens dåd i Odessa kan bara betraktas som ett terrordåd, vem som än är ansvarig. Och risken är stor att detta kan resultera i hämndattacker.

Nya samtal?

Frågan är nu om EU, Ryssland, Ukraina och USA på något sätt kan komma samman i nya samtal som komplettererar vad man kommit överens om i Genève för ett par veckor sedan.

Då kom man överens om att avväpna olagliga beväpnade grupper och häva ockupationerna av offentliga ukrainska byggnader. Inget av detta har uppfyllts. De militanta grupperna finns kvar.

När avtalet träffades såg det ut som en möjlig väg till något slags fred i Ukraina. Men utvecklingen de senaste dagarna visar närmast på att detta tycks vara omöjligt.

Den ryska regeringen har redan markerat att de senaste ingripandena av Ukrainas armé i öst, för att häva ockupationerna, har smulat sönder Genève-avtalet. Det är ett dystert läge.

De proryska grupperna har fortsatt sin verksamhet och vad vi kan se har inte heller de militanta ukrainska grupperna på högerkanten eliminerats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet