Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nu gett grönt ljus för en ny bosättning på Västbanken – något som inte hänt på 20 år Foto: TT

Israel ger klartecken för första nya bosättningen på över 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Israels regering har för första gången på två decennier godkänt byggandet av en ny bosättning på det ockuperade Västbanken. Trots att USA:s president Trump tidigare bett Israel att avstå från nya bosättningar, ser man från Vita huset på situationen som ett undantag.

Premiärminister Benjamin Netanyahu annonserade beslutet efter ett möte med landets säkerhetskabinett, rapporterar AP. Men beskedet om att det blir grönt ljus från regeringen för en ny bosättning på Västbanken är inte helt oväntat.

Netanyahu har tidigare ha utlovat kompensation för de boende som tvingades bort i samband med att bosättningen i Amona revs i februari. Enligt internationell lag är de israeliska bosättningarna olagliga och ett hinder för fredsansträngningarna, den i Amona bedömdes emellertid strida även mot israelisk lag då den var byggd på privatägd palestinsk mark.

Rivningen skedde efter ett domslut i Israels högsta domstol, och orsakade högljudda protester.

Ringde sina ministrar

Nu står det klart att det i stället för de omkring 40 fastigheterna som låg i Amona, uppe på en höjd utanför Ramallah på Västbanken, ska byggas nytt i närheten av redan befintliga bosättningar några mil norr om Jerusalem.

Detta blir den första nya bosättningen på Västbanken på över 20 år.

Netanyahu meddelar i ett uttalande att man efter omröstning i säkerhetskabinettet på torsdagen genomförde en rundringning till samtliga ministrar innan man gav slutgiltigt klartecken, enligt Haaretz.

Trump har förändrat läget

Frågan om israeliska bosättningar på Västbanken har hamnat i nytt ljus efter det att USA:s president Donald Trump tillträdde i januari. Trump har sagt att han vill föra en mer Israel-vänlig politik jämfört med företrädaren Barack Obama och öppnat för att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Samtidigt framförde Trump tidigare i år uttryckligen önskemålet till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ligga lågt vad gäller nya bosättningar.

Vad gäller just situationen efter rivningen i Amona ska dock Netanyahu ha meddelat Vita huset sina avsikter för flera månader sedan, rapporterar tidningen Haaretz. Detta ska alltså ha skett långt före Trump framförde sin önskan om att Israel borde ligga lågt.

Netanyahu: Kan inte backa

Från Trump-administrationen har heller inga negativa reaktioner kommit. En icke namngiven tjänsteman inom Vita huset uttrycker i en kommentar för Jerusalem-Post snarare förståelse för att Benjamin Netanyahu nu ger klartecken för en ny illegal bosättning på ockuperad mark.

– Vi vill påpeka att den israeliska premiärministern haft ett åtagande gentemot bosättarna i Amona innan Trump uttryckt sina förväntningar. Han (Netanyahu) har konsekvent angett att han avsett att gå vidare med denna plan, säger Vita huset-tjänstemannen till tidningen.

Netanyahu ska ha framfört för Vita huset att han inte kan backa från sitt löfte till Amona-bosättarna. Utöver den nya illegala bosättningen meddelade Netanyahu efter sammanträdet på torsdagen att planerna på byggandet av cirka 2.000 nya hem, i redan befintliga bosättningar, fortskrider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.