Rättegången mot den före detta diplomaten pågick i två dagar. Ingen av personerna på bilden är mannen som nu har dömts till fängelse för för innehav och spridning av barnporr. Foto: TT

Vatikanen dömer före detta diplomat för innehav och spridning av barnporr

Publicerad

Domstolen i Vatikanstaten dömde på söndagen en av sina före detta diplomater till fem års fängelse för innehav och spridning av barnporr i den första rättegång i sitt slag för staten.

Den före detta diplomaten erkände under rättegången att han hade tittat på bilderna under en period av ”svaghet” och kris som han kallade det, enligt nyhetsbyrån AP.

Han bad om ursäkt till sin familj och Vatikanstaten och vädjade om ett milt straff eftersom han menade att händelsen bara varit ”en gupp på vägen” av det prästerliga kall som han älskade och ville fortsätta med.

Efter två dagars rättegång kom domen som blev fem års fängelse och 5 000 euro, motsvarande nästan 52 000 kronor. 

Materialet barn som utförde sexuella handlingar

Åklagaren yrkade på ett hårdare straff på grund av det han menade var den stora mängden material, som bestod av 40-55 bilder, filmer och japanska animationer den åtalade hade på sin telefon och på konton på iCloud och Tumblr.

Enligt åklagaren och Vatikanens utredare ska materialet ha bestått av barn mellan 14-17 år som utförde sexuella handlingar.

Mannen ska ha spridit materialet på sociala medier, och fortsatt att titta på materialet även efter att han kallats hem i augusti 2017, då landet han var stationerad i hade uppmärksammat Vatikanstaten på att ett lagbrott hade skett.

Avtjänar sitt straff i Vatikanstatens kasern

Mannens advokat motstred att mängden barnporr hade varit stor och att hans klient skulle ha spridit materialet. Han framhöll att den åtalade hade samarbetat med utredare och sökt psykisk vård.   

Rättegången var den första i sitt slag efter en lag från 2013 där Vatikanstaten uttalat kriminaliserade innehav av och spridning av barnporr.

Den åtalade kommer att avtjäna sitt straff i Vatikanens kasern där han suttit sedan han greps tidigare i år. Mannen kommer nu att genomgå ytterligare en rättegång, som kan resultera i att han avkragas och mister sin rätt att utöva prästämbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer