Britternas nya fempundssedel. Foto: TT

Vegetariskt kafé vägrar ta emot sedlar med djurfett

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska vegetarianer och veganer upprörs över att landets nya fempundssedlar innehåller talg. Nu vägrar en kaféägare att ta emot valutan av etiska skäl.

SVT Nyheter har tidigare berättat om att Storbritanniens nya fempundssedlar väcker ilska hos veganer och vegetarianer, eftersom de innehåller små mängder talg från djur. Det pågår en namninsamling för att få bort ämnet och på bara några dagar skrev 120.000 personer under uppropet.

Nu har ett vegetariskt kafé i brittiska Cambridge satt upp skyltar för att upplysa kunderna om att man inte tar emot sedlarna.

Ingen har klagat

Ägaren Sharon Meijland uppger att hon har lovat sina kunder att kaféet är ett etiskt företag.

– Hela vårt företag är baserat på att inte ha något sådant i lokalerna, säger hon till BBC och fortsätter:

– Även om det inte är samma person som hanterar pengar som mat så handlar det inte om det.

Sharon Meijland menar att ingen kund har klagat sedan hon satte upp skyltarna i onsdags. Hon säger också att de flesta kunderna betalar med kort och att man får försöka hitta en lösning om de bara har de nya fempundssedlarna på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.