Mittenkandidaten Emmanuel Macron. Foto: TT

Det här är Frankrikes nya president Emmanuel Macron

Uppdaterad
Publicerad

För vissa symboliserar den nya presidenten pengarnas makt – för andra står han för en nödvändig nystart för Frankrike. Med 66 procent av väljarnas röster tog sig Emmanuel Macron hela vägen till Élyséepalatset och makten.

Men vem är han?

Att Frankrikes nya president beskriver sig som varken vänster- eller högerpolitiker har vi hört förut. Han har gång på gång beskrivits som bankmannen som gjorde sig en förmögenhet och sedan oväntat sa upp sig för att satsa på politiken.

Men när det nu står klart att han är en av världens mäktigaste personer vill vi veta mer.

Presidentval i Frankrike 2017

SE DOKUMENTÄREN OM EMMANUEL MACRON I SVT PLAY

En humanist ut i fingerspetsarna

I intervjuer i franska tidningar beskrivs han som en humanist ut i fingerspetsarna. Själv har han jobbat hårt för att få rollen av en outsider och sade nyligen i en intervju i Le Monde att han inte låtsas vara någon vanlig presidentkandidat.

Även om han har lyckats att skapa bilden av sig själv som en outsider, så är han i allra högsta grad en insider vad gäller utbildning, pengar och klasstillhörighet.

Han studerade på den kända elitskolan École nationale d’administration, ENA, i Strasbourg. En skola som flera franska politiker har gått på, bland annat de två tidigare presidenterna François Hollande och Giscard d’Estaing.

Saknar filosofin i politiken

Han växte upp med två läkarföräldrar i staden Amiens i norra delen av Frankrike. Han var en prisad pianist och hade ett stort intresse för litteratur och filosofi.

Han har en master i filosofi, något som många menar märks i tal han håller. I en intervju i dokumentären Vem är Emmanuel Macron? har han själv sagt att han vill se mer inslag av litteraturen i politiken.

– Litteraturen berikar politiken, inte minst språkligt. Förmågan att verkligen kunna sätta rätt ord på saker, och ibland medvetet fel ord, för att klargöra något är mycket viktigt, säger Macron och fortsätter.

– En delförklaring till fransmännens förakt för politiker, inte mot politiken, är deras vokabulär. Det som saknas i dagens politik är lite av den översinnlighet som finns i litteraturen och i filosofin.

Lågt stöd bland fransmännen

När han lämnade bankvärlden kom han till socialistpartiet och klättrade snabbt inom organisationen. Först som rådgivare åt sittande president François Hollande, sedan som finansminister. Men efter två år på posten lämnade han regeringen och blev politiskt självständig.

Med sin rörelse En Marche lyckades han med det ofattbara – på bara ett år tog han sig hela vägen till presidentposten och har bland sina trogna fans fått närmast rockstjärnestatus.

LÄS MER: Analys av Eva Elmsäter: Macrons utmaning – att förändra Frankrike

Han vann valet med stor majoritet, men anses ändå ha lågt stöd bland fransmännen eftersom valdeltagandet var historiskt lågt – 74 procent av de röstberättigade i landet valde att rösta, det är den lägsta siffran i Frankrike sedan 1969.

Gifte sig med sin lärare

En stor del av de beskrivningar som gjorts av den nya presidenten i medierna har kretsat kring hans relation med den 24 år äldre Brigitte Trogneux. Historien om hur de träffades och blev kära när Emmanuel Macron bara var 15 år gammal och hon jobbade som hans dramalärare har blivit vida känd. Hon var gift och hade tre barn när de träffades.

När romansen blev känd för Macrons föräldrar fick han lämna skolan där de mötts för att slutföra studierna i Paris. De gifte sig trots allt 2007 och har varit tillsammans sedan dess.

Hennes roll under valrörelsen har varit framträdande. Det har till och med sagts att hon är den enda partnern till någon kandidat som fått en sådan tydlig offentlig roll.

Otydliga besked

Politiskt har han pratat mycket om att han vill få ordning på den sviktande ekonomin, banta byråkratin och främja handel och företagande. Föga förvånande är han är positiv till globalisering och positiv till EU.

Men han har kritiserats för att ha ett vagt program och för att inte ha förklarat hur förändringarna ska förverkligas.

Vad den 39-årige föredetta bankmannen kommer att göra av sin nya roll som Frankrikes president återstår att se. Till dess följs varje steg han tar, och varje filosofisk utläggning han ger, i detalj av världens medier. 

LÄS MER: Ödesfrågorna för Frankrikes nya president

Fotnot: I en första version av artikeln beskrevs Emmanuel Macron i en formulering som uppfattades nedsättande av flera läsare, texten har därför ändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet