Venezuelas president Nicolás Maduro besöker militärbaser för att försäkra sig om militärens lojalitet. Foto: Reuters

President Maduro: ”Vi förbereder oss att försvara vårt land”

Uppdaterad
Publicerad

President Nicolás Maduro säger sig vara beredd att försvara sitt land.
– Han reser runt till militärförläggningarna för att uppbåda stora styrkor, säger SVT-journalisten Ricardo Garcia, som har intervjuat människor för en dokumentärfilm om krisen i Venezuela.

Trycket ökar mot den sittande presidenten Nicolás Maduro sedan elva  EU-länder, däribland Sverige, enats om att stödja oppositionsledaren Juan Guaidós krav på nyval. Maduros vägran att utlysa ett nytt presidentval gör frågan om ett inbördeskrig allt mer brännande.

Intervention möjlig

President Trump upprepade i en intervju i CBS på fredagen att en militärintervention fortfarande är ett alternativ.

– Maduro reser runt till militärförläggningar i landet för att försäkra sig om soldaternas och officerarnas lojalitet. Han vill uppbåda stora grupper av milisstyrkor som motvikt mot de 5 000 man som president Trump sagt sig vara beredd att skicka till gränsen, säger SVT;s reporter Ricardo Garcia, som nyligen har kommit hem från en reportageresa i Venezuela.

SVT Nyheters reporter Ricardo Garcia ( till höger) har intervjuat människor i Venezuela för en dokumentärfilm om situationen i landet. Foto: Ricardo Garcia

Garcia gör en dokumentärfilm där han följer en folkmusiker under en resa i landet.

– Han vill väcka politikerna med sitt budskap och få dem att tänka på de unga. Alla vi har mött är medvetna om krisen men inte om orsakerna till den. Många anser att det är USA som medvetet saboterat ekonomin, säger Ricardo Garcia.

Han berättar att Nicolás Maduro försöker upprätthålla de sociala program som den förra presidenten Hugo Chavez införde. Men pengarna räcker inte längre, det är uppenbart för alla, konstaterar han.

Stöd för Chavezpolitiken

Ricardo Garcia har sett hur Chavez sociala stödprogram fortfarande har ett starkt stöd bland befolkningen.

– Försörjningsläget är svårt. Det går att få tag i billig mat som bönor och ris men kött finns alltmer sällan. Korruptionen är utbredd. Jag har varit i byar där alla har fått ett hus, barnbidrag och subventionerade billiga livsmedel, säger han. 

SVT Nyheters reporter Ricardo Garcia rapporterar om ökande klyftor och stora motsättningar i Venezuela. Foto: SVT Nyheter

– Maduro hänvisar allt oftare till Chavez som har en stark ställning på många håll. Det var han som gjorde upp med den styrande eliten 1999. Men Chavezanhängarna gillar inte att Maduro äventyrar revolutionen, anser Ricardo Garcia.

Hjälpsändningar

Oppositionsledaren Juan Guaidó villl nu organisera en internationell koalition för hjälpsändningar till det hårt prövade folket. Men president Nicolás Maduro anklagar honom för kuppförsök.

– Ingen får blanda sig i våra interna angelägenheter, vi förbereder oss på att försvara vårt land, sa Maduro i en tv-intervju på söndagen.

Fler erkänner Guaidó

Den så kallade Lima-gruppen, som består av 14 länder i Latinamerika och Kanada, möts på måndagen i Ottawa för att diskutera den politiska krisen i Venezuela. Elva av Limagruppens länder har erkänt Guaidó som Venezuelas president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet