Migranter från Venezuela vilar vid ett läger nära en busstation i Ecuadors huvudstad Quito. Foto: TT

Venezuelas kris jämförs med flyktingkrisen på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

FN-organisationen IOM jämför nu krisen i Venezuela med den flyktingkris som ägt rum runt Medelhavet på senare år. IOM och FN:s flyktingkommissariat UNHCR vädjar till andra länder att hjälpa flyktingar från landet.

Enligt IOM (International Organization for Migration) har 1,6 miljoner venezuelaner flytt från Venezuela sedan 2015, 90 procent av dem till andra länder i Sydamerika. 2,3 miljoner venezuelaner uppskattas leva utomlands, enligt IOM.

– Det här håller på att växa till en kris som liknar dem vi har sett i andra delar världen, speciellt kring Medelhavet, sade Joel Millman från IOM på en presskonferens under fredagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Ekonomisk kris och politisk turbulens i Venezuela ligger bakom att många flyr landet. Så sent som i onsdags introducerades nya mynt och sedlar, där fem nollor strukits, i ett försök att få bukt med landets hyperinflation.

Venezuelas informationsminister Jorge Rodgriguez sade under fredagen att ytterligare åtgärder ska vidtas mot inflationen.

Grannländer stramar åt mottagandet

Både Ecuador och Peru har stramat åt sitt flyktingmottagande den senaste månaden, genom att kräva giltiga pass i stället för enbart nationella id-kort. Peru har dessutom gått över tilI att endast ge tillfälliga uppehållstilstånd till venezuelanska flyktingar, enligt IOM: I Brasilien har hundratals venezuelanska flyktingar drivits tillbaka över gränsen, skriver AP.

Peru meddelade i dag att vissa venezuelaner ska undantas från kravet på pass, bland dem svårt sjuka, gravida kvinnor och föräldrar med barn som vill återförenas med övriga i sina familjer, skriver AP.

IOM och UNHCR menar att de nya, hårdare reglerna är oroväckande. ”Vi berömmer de ansträngningar som gjorts av mottagarländerna att ge venezuelanerna säkerhet, stöd och hjälp. Det är angeläget att fortsätta ge de behövande internationellt skydd för att komma i säkerhet och få söka asyl”, skriver IOM i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer