Foto: AP/TT

”Vi bara skrek: Tsunami! Tsunami!”

Uppdaterad
Publicerad

Tonga kämpar för att hantera skadorna efter förra veckans vulkanutbrott.

Vicepresidenten för Tonga Röda Korset, Drew Havea, menar att det kommer ta lång tid för befolkningen att komma över traumat.

– Att förlora allt och uppleva de enorma vågorna. Jag tror det finns dem som aldrig kommer att glömma, säger Drew Havea.

Förödelsen är massiv efter utbrottet i undervattensvulkanen Hunga, som ligger vid en obebodd ö drygt sex mil norr om önationen Tongas huvudstad Nukualofa.

– Ingen visste att det var en våg på väg. I varje hushåll som var på vägen skrek vi bara: tsunami! tsunami! , säger Marian Tukuafu som upplevde händelsen.

Kraftigare än atombomben över Hiroshima

Utbrottet ledde till stora tsunamivågor och enligt Nasa var utbrottet hundratals gånger kraftigare än den amerikanska atombomb som släpptes över Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.

Det är än så länge svårt att veta hur stora skadorna är efter utbrottet. Hittills har tre personer bekräftats omkomna i Tonga och två personer i Peru har rapporterats drunknade sedan vågor som orsakats av utbrottet nådde dit.

Tongas regering menar att dricksvatten är prioritet under de närmaste veckorna, och ett nationellt nödteam har redan delat ut 60 000 liter vatten till invånarna.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.