Jan Egeland och syriska flyktingbarn i ett flyktingläger på den turk-syriska gränsen. Foto: TT

”Vi behöver en Marshallplan för Mellanöstern”

Uppdaterad
Publicerad

Istället för en halvhjärtad nödinsats behöver vi ett massivt hjälpprogram för att skänka hopp och en framtid till människorna i Mellanöstern. Det säger Jan Egeland, tidigare FN-topp och nu generalsekreterare för norska flyktingrådet.

– 12 miljoner syrier har fördrivits från sina hem och vi har inte sett en sådan folkvandring från och i ett land sedan Indien delades upp 1947, säger Jan Egeland.

Hittills har fyra miljoner människor flytt från Syrien och nästan åtta miljoner människor är på flykt inom landets gränser.

#flykt

Sammanlagt är 60 miljoner människor på flykt i världen i dag. 40 miljoner flyr i sina egna länder och 20 miljoner har flytt till andra länder.

Av dessa väntas en miljon söka asyl i Europa i år.

”En civilisatorisk uppgift”

– Det är en enorm utmaning. Vi har inte haft ett sådant antal konfliktflyktingar i världen sedan 1940-talet. Det är en civilisatorisk uppgift att ta hand om dessa flyktingar, säger Jan Egeland.

Han lyfter också fram vikten av att skapa fred så att flyktingarna kan göra det de önskar, nämligen att återvända hem.

– Men jag tror att Europa vaknar nu. Inte bara Sverige och Tyskland som är de länder som har tagit emot flest syriska flyktingar. Även resten av Europa kommer att förstå att Mellanöstern står i lågor.

Jämför med andra världskriget

Jan Egeland jämför läget i dagens Mellanöstern med det Europa som låg i ruiner efter det andra världskrigets slut 1945.

– Då sa amerikanerna: Denna kontinent är full av ruiner och flyktingar. Vi måste hjälpa dem att komma på fötter igen.

– Samma sak måste vi göra i Mellanöstern. Till exempel inne i Syrien där det faktiskt går att bedriva effektivt hjälparbete.

Bör fördela ansvaret

Jan Egeland menar också att de drygt en miljon flyktingar som väntas söka sig till Europa i år inte är en särskilt dramatisk utmaning om mottagandet fördelas på alla medlemsstater.

– Vi kan bara konstatera att det finns 40 nationer i Europa. Om vi fördelar ansvaret mellan oss så handlar det om en triljoneuroekonomi och en halv miljard människor. Då är det klart vi kan ta emot en miljon flyktingar. En miljon av totalt 60 miljoner människor på flykt.

Dock menar Jan Egeland att detta inte kommer att lösa själva problemet.

– Det gör vi genom att skapa fred och mänskliga rättigheter och att ge hjälp utifrån en ny Marshallplan till dem som är på flykt så nära deras hem som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet