Foto: Scanpix

”Vi har väntat väldigt länge”

Publicerad

Kristin och Sandra sade ja timmar efter domstol upphävde beslutet.

Det lesbiska paret Kristin Perry och Sandra Stier,  som länge kämpat mot ett förbud mot samkönade äktenskap i Kalifornien var på fredagen bland de första att gifta sig.

Ackompanjerade av jubel och hurrarop utbytte Kristin Perry och Sandra Stier äktenskapslöften inför en delstatsåklagare i stadshuset i San Francisco, bara timmar efter att en federal domstol upphävt förbudet.

Homoäktenskap

”Vi har väntat väldigt länge på den här dagen”, sade Sandra Stier.

Drev rättsfall

Paret var målsägare i en rättsprocess för att få förbudet mot samkönade äktenskap upphävt. Proposition 8, som lagen heter, antogs efter en folkomröstning 2008 och slog fast att äktenskap är något som bara kan ingås av en man och en kvinna.

Men i onsdags beslutade Högsta domstolen att ärendet skulle återföras till delstaten för avgörande. Vid samma tillfälle slog HD fast att gifta homosexuella ska ges samma rättigheter som andra gifta par.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Homoäktenskap

Mer i ämnet