Angela Merkel har kommit ett steg närmare en ny koalitionsregering. Foto: TT

Ny chans för Merkel att sitta kvar sina sista år vid makten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För Angela Merkel gällde det att vinna eller försvinna. Genombrottet efter de intensiva samtalen ger henne en chans att kunna sitta kvar som Tysklands regeringschef under den kommande mandatperioden. Merkel har blivit allt mer ifrågasatt den senaste tiden.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Pressen har varit stor för parterna att komma överens om ett underlag för fortsatta förhandlingar om en ny koalition. De första försöken med liberaler och De Gröna brakade samman med buller och bång i november. Inte minst Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har sedan dess vridit om armen på de motvilliga socialdemokraterna att komma överens om en grundval för en ny koalition med Merkel.

Undvika nyval

Angela Merkel har till varje pris velat undvika de två alternativen – minoritetsregering eller nyval. Alla räknar med att ett nyval sannolikt ökar stödet för det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD.

Val i Tyskland 2017

Särskilt för Merkels systerparti CSU är detta ett reellt hot. CSU har varit den dominerande politiska kraften i den mäktiga och rika delstaten Bayern men har fått allt mer konkurrens av AFD. Nästa höst hålls delstatsval i Bayern och partiledningen inser att det är flyktingfrågan som engagerar deras väljare.

CSU backar

I de senaste opinionsmätningarna backar CSU och därför var det extremt viktigt för partiet att få igenom en övre gräns för flyktingmottagandet. Det var en av de stora stötestenarna i sonderingssamtalen. Socialdemokraterna tvingades att acceptera att maximalt 220.000 flyktingar tillåts komma till Tyskland per år. SPD fick igenom att ett begränsat antal flyktingar med uppehållstillstånd kan få återförenas med sina familjer. 

Stora förhoppningar

Egentligen vill ingen ha en repris av den tidigare regeringen, som fortfarande sitter som expeditionsministär under Merkels ledning. Båda sidor inser att den valdes bort av missnöjda väljare vid förbundsdagsvalet den 24 september 2017.

Merkel önskar nu innerligt att den socialdemokratiska partiledningen övertygar sina medlemmar att godta kompromissen och hoppas att inga andra hinder ställs i vägen för den nya regeringen. 

Merkels sista

Den kommande mandatperioden blir sannolikt Merkels sista, efter tolv år vid makten. Hittills har hon lyckats behålla sin maktposition inom CDU men har blivit alltmer ifrågasatt inom partiet. Spekulationer om hennes efterträdare har tagit fart den senaste tiden.

Nya ansikten har fått kliva fram ur Merkels skugga, som partiets vice ordförande Julia Klöckner och Jens Spahn från finansdepartementet.

Vill regera

Angela Merkel vet att hon måste kliva åt sidan inom de närmaste åren. Eftersom CDU blev största parti i förbundsdagsvalet anser hon sig ha fått väljarnas förtroende och hon vill fortsätta att leda Europas mäktigaste land.

Hon har mycket kvar att uträtta, anser hon.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet