Marine le Pen och Geert Wilders gratulerar Viktor Orban till valsegern. Foto: TT

Viktor Orbán gratuleras av högernationalister – tyska regeringen splittrad

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Orbán vann en övertygande seger med 49 procent av väljarstödet i det ungerska parlamentsvalet. Oppositionspartiernas ledare har nu avgått efter sina valnederlag. Orbán hyllas av högernationalistiska partier och av Polen som driver en likartad migrationspolitik. Den tyska regeringen är splittrad i frågan.

Hjärtliga gratulationer kom snabbt via Twitter från högerpopulistiska ledare som Marine Le Pen i Frankrike och nederländska Frihetspartiets Geert Wilders.

Socialdemokrater och gröna politiker i Europaparlamentet talar om ”skrämselkampanj mot flyktingar” och att valsegern är ”en sorgsen dag för Europa”.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki välkomnar ett fortsatt gott samarbete mellan länderna och gratulerar till en ”övertygande” seger för Orbáns parti Fidesz. Polen och Ungern har en likartad hållning i migrationsfrågan och motsätter sig ett delat ansvar för asylsökande inom unionen.

Tysk spricka

I Tyskland visar reaktionerna på valvinsten en spricka i den nya koalitionsregeringen. Den egensinnige inrikesministern, Horst Seehofer, har hävdat att EU borde sluta med sin ”arroganta och nedlåtande” inställning till mindre medlemsländer som Ungern. Seehofer har drivit en hårdare linje i migrationsfrågan än förbundskansler Angela Merkel.

Viktigt val i Bayern

I Bayern tappade hans traditionellt dominerande parti CSU en stor andel röster till det högernationalistiska partiet AFD, Alternativ för Tyskland, vid valet till förbundsdagen i september 2017. I höst hålls delstatsval i Bayern där Seehofer är en av de mest profilerade politikerna. Han meddelade i dag att hans parti med glädje kommer att vårda sin relation med Orbán, trots hans ”omstridda nationalistiska kurs”.

Betonar kontroverser

Men den tyska regeringens officiella reaktion på Orbáns valseger är mindre hjärtlig. Utöver de vanliga artighetsfraserna om ett fortsatt gott samarbete betonades meningsskiljaktigheterna.

– Det är ganska uppenbart att det även finns kontroverser i vårt samarbete, våra olika inställningar till migrationspolitiken är en sådan, sa regeringens talesperson Steffen Seibert.

Oppositionsledarna avgår

Ledarna för de två oppositionsparterna Jobbik och Socialisterna meddelade att de avgår efter valnederlagen. Jobbik fick 20 procent, Socialisterna 12 och miljöpartiet 7 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.