Ungerns premiärminister Viktor Orban har trots många kritiserade reformer ett stort stöd hos befolkningen. Foto: Tamas Kovacs/TT

Viktor Orbáns kontroversiella reformer i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Under sina åtta år vid makten har Viktor Orbán och hans konservativa parti Fidesz genomfört en rad kritiserade reformer. Målet är att skapa en ”illiberal demokrati” där makten tillsätts genom val men där de styrande inte begränsas av andra aktörer.

Sämre rättigheter för arbetare

I december 2018 klubbade parlamentet igenom en lag som innebär att arbetsgivare har rätt att kräva 400 timmar övertid per år av sina anställda, samtidigt som arbetsgivaren har rätt att hålla inne lönen i tre år. Reformen har väckt kraftiga protester bland arbetare i landet.

Domstolarna förlorar makt

I december i år drevs också en lag igenom med syftet att skapa administrativa domstolar som sorterar direkt under justitieministern. Domstolarna ska ta hand om fall som rör regeringsärenden som skattefrågor och val. Justitieministern kommer att ha inflytande över vilka domare som tillsätts och domstolarnas budget.

Men domstolarnas makt har begränsats genom flera grundlagsändringar tidigare. Redan 2011 förlorade författningsdomstolen makten att besluta om budget- och skattefrågor. Samma år infördes en ny myndighet vars ordförande tillsattes av parlamentet för att övervaka rättsväsendet.

Ungerska hemlösa har fått en sovplats på ett härbärge i Budapest. Efter den nya lagen riskerar de fängelse om de sover utomhus. Foto: Bela Szandelszky/TT

Förbud mot hemlösa

Sommaren 2018 röstades en lag igenom som förbjuder hemlösa från att sova på gator och i parker. Människorättsorganisationer kritiserar lagen för att bryta mot mänskliga rättigheter.

Stort universitet tvingades flytta

2017 antogs en lag som innebär att utlandsregistrerade universitet bara får vara verksamma om de inte samtidigt har undervisning i sitt ursprungsland. Lagen drabbade särskilt Centraleuropeiska universitetet, som grundats av den ungersk-amerikanske affärsmannen och filantropen George Soros, med säte i USA. Universitetet startade en filial i New York men det räckte inte för att leva upp till lagen. Under 2018 fattade universitetsledningen beslut om att flytta utbildningen till Wien i Österrike i stället. Huvuddelen av nära 1450 studenter från 117 länder följde med.

Straffbart att hjälpa asylsökande

I juni 2018 röstade parlamentet igenom en lag som innebär att personer eller organisationer som hjälper flyktingar att söka asyl kan få fängelsestraff. Samtidigt infördes en 25-procentig skatt på organisationer som hjälper flyktingar. Lagpaketet kallades Stop Soros efter huvudfienden George Soros. Stiftelsen Open Society Foundation tvingades efter beslutet flytta till Berlin.

Flyktinglägren vid den ungerska gränsen är omgärdade av höga stängsel och beväpnade vakter. Foto: Darko Vojinovic/TT

Flyktingar placeras i containerläger

En ny lag från 2017 innebär att flyktingar som anländer till Ungern placeras i containerläger vid gränsen mot Serbien där de hålls inlåsta under asylprocessen. Flyktingarna placeras där oavsett hur de har anlänt till landet och var i asylprocessen de befinner sig.

Oberoende medier stängs ner

Under Viktor Orbáns åtta år vid makten har Ungern rasat från plats 23 till plats 73 på pressfrihetsindex. Kampen mot oberoende medier har inte skett genom lagstiftning utan genom att personer som stöder Orbán köpt upp verksamheterna och sedan antingen lagt ner eller tagit över driften.

Trakasserier mot homosexuella

Samtidigt som allt fler länder tillåter samkönade äktenskap, skrev Ungern 2011 in i grundlagen att äktenskapet bara är till för en man och en kvinna. En hög andel av Ungerns homosexuella vittnar om att mängden hot och trakasserier har ökat de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.