”Det är omöjligt för någon av de inblandade att backa”, säger Asienforskaren Niklas Swanström om Nordkoreakonflikten. Foto: TT

Experten om Nordkoreakonflikten: ”Just nu är det omöjligt för någon av de inblandade att backa”

Uppdaterad
Publicerad

Hoten och ordkrigen mellan Nordkorea och USA och andra aktörer trappas upp allt mer. Båda sidor hotar med militära aktioner och ingen vill kompromissa. Men vilka lösningar finns?

Vi ställde frågan till Niklas Swanström, Asienforskare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Vad borde parterna göra för att få till stånd en dialog?

– Båda sidor måste dra ner på det hårda ordvalet och visa vilja till kompromisser. Men jag ser inte den viljan nu. Alla upplever att de är hotade och ingen kommer därför att vilja dra ner på militärövningarna eller backa från sina positioner.

Vilka alternativ finns det då?

– Det som återstår nu är att rent militärt och operativt minska riskerna genom krishantering och krisberedskap. De behöver noga tänka igenom vad som händer om till exempel en robot avlossas av misstag. Det finns inget förtroende mellan parterna och mycket kan misstolkas, säger Niklas Swanström.

– Alla måste ta ett djupt andetag och hitta minsta möjliga gemensamma nämnare för att göra situationen mer dräglig. Just nu är det omöjligt för någon av de inblandade att backa och erkänna misstag eller minska sina militära hot. Sverige skulle kunna försöka agera i FN:s säkerhetsråd.

Vilka militära lösningar skulle kunna finnas?

– Amerikanska medier nämner allt oftare militära lösningar. Man talar om en begränsad militär insats där USA med specialtrupper lyfter ut Nordkoreas ledare. Men det fungerar inte i Nordkorea. Då måste man komma åt hela ledarskapet och då återstår bara fullskaligt krig och därmed risk att kärnvapen används. 

– Om USA inte agerar preventivt kanske Nordkorea hinner komma ännu längre i sina försök att utveckla kärnvapen.

– Så här dåligt har läget aldrig varit tidigare. De officiella amerikanska uttalandena tyder på att situationen är problematisk och det finns tydliga tecken på oenighet i Trumps regering. Varje amerikansk president hade behövt ta hoten från Nordkorea på allvar men president Trumps personlighet och ogenomtänkta uttalanden har förvärrat situationen.

Kan Kina spela en roll som medlare?

– Kina har tidigare pratat mycket om dialog men röstade nyligen i FN:s säkerhetsråd för ytterligare sanktioner mot Nordkorea tillsammans med USA och Ryssland. Sanktioner är det enda vapen man har och det är viktigt att det internationella samfundet står enigt. Men genom att rösta för sanktionerna förlorade Kina sin roll som möjlig medlare. Kina riskerade annars att bli utsatt för handelssanktioner av USA och är mån om goda relationer med supermakten.

Vad skulle kunna vara Nordkoreas steg för att minska eskaleringen av konflikten?

– Nordkorea ser sig som ett offer för en internationell komplott. De hänvisar allt oftare till hur det gick för Libyen när man där gick med på att skrota sina kärnvapen.

– Regimen vill ha säkerhet men USA kommer aldrig att erkänna Nordkorea som en kärnvapenstat med intercontinentala robotar som kan nå amerikanskt territorium. Man kan bara hoppas att Nordkorea inser att priset för ett fullskaligt krig är för högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.