Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lars Vilks efter attentatet: Jag var målet

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks pekas ut som måltavla i skottdramat i Köpenhamn. Nu kommenterar den kontroversiella konstnären själv dramat.
– Vilket annat motiv kan de ha haft, säger Vilks till AP.

Vilks klarade sig oskadd och fördes till säkerhet i ett kylrum när attacken mot kulturhuset Krudttønden inträffade. Vilks var inbjuden som deltagare i en debatt om konst och yttrandefrihet.

AP nådde Vilks på telefon sent på lördagskvällen. Enligt Vilks har dagens attentat i Köpenhamn paralleller till attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hedbo i januari. Enligt AP saknade dock Vilks bevis för att så faktiskt var fallet.

Vilks berättar att det utbröt panik när skottsalvorna hördes inne byggnaden.

– Folk gömde sig under borden och min livvakt var snabb med att föra mig ut ur lokalen.

Vilks fördes till ett kylrum i byggnaden.

Verkar oberörd

Enligt Vilks var det ren tur att attacken inte skedde i samband med en paus, eftersom merparten av deltagarna då befann sig i foajén.

AP uppger att Vilks verkade likgiltig inför det faktum att han kunde ha blivit skadad eller dödad. Han uppges nu befinna sig på hemlig plats och Vilks ville inte heller spekulera vad dagens händelse innebär för hans egen säkerhet.

– Jag är inte det minsta tagen, säger Vilks.

Förutom Vilks deltog också Frankrikes ambassadör François Zimeray och Femen–aktivisten Inna Shevchenko. Flera av deltagarna fördes senare till en polisstation, där ett kriscenter upprättats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet