”Vill du inte bidra så ska du inte komma hit”

Uppdaterad
Publicerad

Vill du inte bidra så ska du inte komma hit, hälsar Storbritanniens regering via självaste drottning Elizabeth. EU-invandrare från Östeuropa får stå i skottlinjen för en allt hätskare brittisk debatt.

– Min regering kommer att lägga fram en lag som ytterligare reformerar Storbritanniens invandring. Lagen kommer att se till att det här landet drar till sig folk som är villiga att bidra och avskräcker dem som inte vill, berättade den brittiska drottningen när hon på onsdagen läste upp årets regeringsförklaring för parlamentsledamöterna.

Hennes premiärminister David Cameron har bland annat tänkt sig att tvinga landets hyresvärdar att kontrollera om de boende verkligen har alla tillstånd som behövs. Rätten att överklaga invandringsbeslut ska begränsas, immigrationsmyndigheterna ska få större befogenheter och företag som använder tillståndslösa ska få hårdare straff.

Storbritanniens migrationsdebatt

Begränsad vård

Framför allt ska dessutom begränsningar göras för inresta vad gäller den fria hälsovården – ett ämne som stått i centrum för den allt hårdare brittiska debatten under vintern där framför allt folk från EU:s östligaste medlemsländer anklagats för att komma till Storbritannien bara för att utnyttja välfärdssystemet.

– Den stora frågan här är att det finns en allmän oro för att systemet missbrukas, sade industriminister Vince Cable till BBC.

Brev till EU

Parallellt med agerandet på hemmaplan har Storbritanniens inrikesminister Theresa May också fått med sig sina kollegor i Tyskland, Österrike och Nederländerna i ett brev till EU:s ordförandeland Irland med en begäran om att få diskutera den fria rörligheten inom EU på kommande ministermöte i början av juni.

”Ett antal samhällen, byar och städer i olika medlemsländer står under ett betydande tryck från vissa immigranter från andra medlemsstater”, hävdar brevskrivarna bland annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritanniens migrationsdebatt

Mer i ämnet