Förhandlingar i Gulfstaternas samarbetsråd. Foto: TT

”Vill få tyst på alla kritiker”

Uppdaterad
Publicerad

I går följde Förenade Arabemiraten i Saudiarabiens fotspår och kallade hem sin ambassadör från Sverige. Och flera länder i regionen kan komma att göra samma sak. Det säger Mellanösternkännaren och journalisten Bitte Hammargren till SVT Nyheter.

– Saudiarabien är det stora och dominerande landet på Arabiska halvön och har makten att få andra länder att följa efter, säger Bitte Hammargren, författare till boken Gulfen – en framtida krutdurk.

Sveriges diplomatiska relationer med arabvärlden blir allt mer ansträngda och Bitte Hammargren tror att det pågår hårda förhandlingar i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC), där Saudiarabien vill få fler länder att markera diplomatiskt mot Sverige.

Saudiavtalet

– Men det finns en rad olika politiska intressen och olika lojaliteter inom rådet. Det finns även interna konflikter, till exempel synen på Iran och på det som händer i Egypten, säger Bitte Hammargren.

– Det här påminner om vad Saudiarabien gjorde mot grannlandet Qatar, som stödjer det Muslimska brödraskapet i Egypten. Då kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Doha och fick med sig Förenade Arabemiraten och Bahrain. Men alla deltog inte, så GCC är inte en union där alla har samma intressen.

Generade Wallström

Bitte Hammargren säger att Saudiarabien försöker statuera ett exempel av Sverige, efter den offentliga kritik som förts fram av utrikesminister Margot Wallström.

– Vi kunde se det redan på Arabförbundets möte i Kairo, när man generade både Margot Wallström och förbundets generalsekreterare, som bjudit dit den svenska utrikesministern. Desutom har man en ny kung som gärna vill få tyst på alla kritiker

Hon menar att Saudiarabiens inflytande bland regionens länder syntes tydligt då Palestina, som Sverige erkänt som stat, även de deltog i Arabförbundets fördömande av Margot Wallström.

Även Tyskland är kritiskt

Varför just Sverige blivit en måltavla för Saudiarabiens vrede kanske inte bara har att göra med att utrikesministern öppet kritierat Saudiarabien för dess ”medeltida” metoder.

– Även Tyskland har utryckt väldigt tydlig kritik och bland annat krävt att den piskade bloggaren Raif Badawi ska friges och förklarat att mänskliga rättigheter är bra för affärerna. Men Tyskland pressas inte på samma sätt som Sverige, då de är ett mycket större och viktigare land.

Bitte Hammargrens personliga uppfattning är att Sverige kört lite väl mycket soloåkning i kritiken mot Saudiarabien och erkännandet av Palestina.

– Generellt så tycker jag faktiskt att Sveriges press blir starkare när vi agerar med andra EU-länder. Hade man väntat in ett annat EU-land och samordnat erkännandet av Palestina och samordnat kritiken mot Saudiarabien hade man fått en större effekt.

Samtidigt är hon tydlig med att Saudiarabiens makt främst handlar om de enorma rikedomar kungahuset sitter på.

– Hade detta varit ett land med en mindre valutareserv hade omvärlden varit mycket tydligare.

Ultraradikala får vind i seglen

Bitte Hammargren tror dock att Saudiarabiens agerande inte är hållbart i längden.

– Genom att inte släppa fram kritik mot sitt eget system binder regimen ris vid sin egen rygg. Och det vet många i kungahuset också. Man stryker de ultraradikala krafterna medhårs och det är inte bra för någon. Varken för Saudiarabien eller för Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet