• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Bilbrand under upploppen i Husby utanför Stockholm. Foto: Scanpix

Danskt förslag: ”Straffa inaktiva föräldrar”

Invandrarföräldrar i Danmark bör kunna straffas om de inte bryr sig om barnens uppfostran.
Det är innebörden av nya signaler från social- och integrationsministern, socialdemokraten Karen Hækkerup.

Med hänvisning till kravallerna i Stockholms förorter aviserar Karen Hækkerup  bidragspaket på socialområdet kombinerat med så kallade forældrepålæg. Det är villkor som ska uppfyllas av föräldrar för att komma i åtnjutande av olika sociala stöd.

Med tydlig adress till danska invandrarföräldrar säger Hækkerup till tidningens Berlingske Tidende att hon vill aktivera föräldrar som sitter bakom ”nedrullade gardiner” med ”tända paraboler”.

Ett forældrepålæg är ett slags avtal med föräldrarna där en kommun kan minska bidragen om barnen skolkar eller begår brott.

”Titta på Sverige”

Hækkerup skräder inte orden i beskrivningen av situationen i Danmark.

– Vi har redan etniska proletariat på sina håll. Det handlar inte bara om att de är fattiga, det handlar om att det är en grupp människor som inte delar samma normer eller har samma möjligheter som vi andra. Det är oerhört skrämmande att tänka på hur det kan utveckla sig om vi inte ser till att göra något, säger Hækkerup till Berlingske och tillägger:

– Titta på Sverige, titta på Paris.

– Vi måste göra upp med föreställningen om att det är synd om barnen eller föräldrarna. En liten pojke som kallar grannen för luder och sparkar sönder saker är inget offer.

Uttalandena väcker stor uppmärksamhet i Danmark.

Regeringspartnern Socialistisk folkeparti (SF) är både skeptisk och avståndstagande till förslaget att straffa föräldrar med bidragsminskningar om barnen uppför sig illa.

Starkt kritiska

Socialarbetare och socialchefer runt om i landet är överlag kritiska. Det framgår att många kommuner avstått från att använda sig av sanktionsmöjligheten eftersom det drabbar hela familjen ekonomiskt.

Dansk folkeparti berömmer i stället Hækkerup men påpekar att det var just detta som de själva förespråkade men som Socialdemokraterna motsatte sig inför förra folketingsvalet.

Men även enskilda socialdemokrater är starkt kritiska.

– Som socialarbetare och DSU-ordförande är jag oense med Hækkerups tanke – om man pungslår mor blir hon då en bättre mamma? twittrade ordföranden för det socialdemokratiska ungdomsförbundet Camilla Schwalbe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet