Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vingklaffen är från MH370

Uppdaterad
Publicerad

Den vingklaff som flöt i land på ön Réunion i Indiska Oceanen har tillhört det försvunna planet MH370.

I förra veckan hittades en del av en flygplansvinge på ön Réunion i Indiska Oceanen. Det kunde snart bekräftas via serienumret att vingklaffen tillhört ett Boeing 777-plan. Samma typ av plan som malaysiska MH370 som försvann för 515 dagar sedan med 239 passagerare ombord under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking. Nu bekräftar malaysiska myndigheter att delen tillhört MH370.

– Vi kan nu med tungt hjärta bekräfta att delen är från MH370 och det innebär att planet störtade i havet och att passagerarna har omkommit, vi tänker på anhöriga och familjer, säger Malaysias premiärminister Najib Tun Razak.

Ska göra allt i sin makt

Najib Tun Razak säger att regeringen nu ska göra allt i sin makt för att ta reda på vad som hände och varför planet hamnade i Indiska Oceanen.

– Det här är verkligen ett stort genombrott för oss för att lösa försvinnandet av MH370. Vi väntar oss och hoppas att fler objekt kommer att dyka upp som kommer att hjälpa oss att lösa detta mysterium. Vi vill tacka alla 26 länder som hjälpt till i sökandet efter planet och nu ska vi gå vidare och ta reda på varför det störtade, säger han.

Vrakdelen har sedan i söndags befunnit sig i Frankrike för teknisk undersökning och den ska enligt uppgift ha varit i dåligt skick när den hittades.

Fransmännen försiktigare

Strax efter den malaysiska presskonferensen höll en fransk åklagare presskonferens i Paris, där myndigheterna var betydligt försiktigare med att fastställa vingdelens ursprung.

– Vi har mycket starka indikationer som vi kommer att försöka bekräfta genom ytterligare analyser som inleds i morgon. Experterna utför sitt arbete så snabbt de kan för att kunna ge fullständig information om detta, sa åklagare Serge Mackowiak kryptiskt.

Utöver att ta reda på vingdelens ursprung kommer de franska experterna att med hjälp av kraftfulla mikroskop försöka hitta information om vad som orsakade flygkraschen. Fortfarande vet man inte varför MH370 avvek från sin rutt, var det kraschade eller varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnet malaysiskt flygplan

Mer i ämnet