Syrisk pojke tittar ut genom tältdörren i flyktinglägret Deir Zannoun i Libanon. Foto: TT

Vintern svår för syriska flyktingar

Publicerad

Temperaturen faller och vintern innebär ännu mer elände för människor på flykt undan krig och oroligheter. Över 70 procent av de över en miljon syrier som flytt till grannlandet Libanon lever i extrem fattigdom, enligt FN.

En snöstorm som dragit in över Libanon bidrar till ännu tuffare levnadsvillkor för tusentals syrier som lever i provisoriska läger i landet. Mer än hälften av de syriska flyktingarna i landet lever i tält, garage eller övergivna byggnader och många saknar varma kläder och rätt utrustning för att klara den bitande vinterkylan.

Försämrade villkor

I Bekaadalen kommer över 2.000 familjer att få en summa pengar för att kunna köpa det de saknar allra mest inför vintern. Hjälpinsatsen, ett samarbete mellan Internationella rödakorskommittén och FN:s organ för palestinska flyktingar UNWRA, riktar in sig på palestinier från Syrien.

”Levnadsförhållandena för palestinska flyktingar från Syrien i Libanon fortsätter att försämras. Nu kommer de mest sårbara flyktingarna att få välbehövlig hjälp under de kalla vintermånaderna”, säger Matthias Schmale, UNWRA:s chef i Libanon, i ett uttalande.

Svårt med arbete

Under förra året ökade antalet syriska flyktingar som lever under den libanesiska gränsen för extrem fattigdom markant. Omkring 70 procent lever nu på under 3,84 dollar per dag, enligt en rapport som nyligen publicerades av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR.

”Varje dag innebär en monumental kamp för att tillgodose de mest grundläggande behoven”, står det i studien.

De syriska flyktingarna utgör en fjärdedel av befolkningen i Libanon. Men det finns omfattande restriktioner för deras tillträde till arbetsmarknaden och många har helt enkelt svårt att självständigt försörja sig.

”Vi har nått ett kritiskt skede. Flyktingar behöver vår solidaritet och vårt stöd mer än någonsin tidigare”, säger Mireille Girard, UNHCR:s representant i Libanon, i en kommentar.

Fakta: Stora hjälpbehov

Visa

Enligt UNHCR befinner sig över 1,1 miljon syrier som flytt undan inbördeskriget i Libanon. Det innebär att en fjärdedel av den libanesiska befolkningen utgörs av syriska flyktingar, vilket är världens högsta antal flyktingar per invånare.

Det syriska inbördeskriget går nu in på sitt femte år och hjälpbehoven är fortfarande stora. Enligt en rapport från UNHCR har de syriska flyktingarna i Libanon blivit mer sårbara under 2014.

Det totala antalet döda sedan konflikten i Syrien inleddes 2011 har överstigit 260 000, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet