Foto: SVT

Virtuell verklighet larmar om pedofili i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik används alltmer som verktyg för att förhindra brottslighet. I Kanada kan man med hjälp av datorsimulationer, så kallad virtuell verklighet, bedöma farligheten hos sexbrottslingar och kanske även hjälpa dem.

Psykologiprofessorn Patrice Renaud ansvarar för testerna av dömda sexbrottslingar i en högsäkerhetsavdelning på ett sjukhus i Montreal. Här har man skapat ett laboratorium med ett rum man kallar ”valvet”.

Mäter upphetsning

Testpersonen får sitta omgiven av skärmar där ”virtuella offer” projiceras, eller så kallade avatarer. De skapade avatarerna kan också uttrycka känslor och försättas i sexuella situationer, allt för att testpersonens upphetsning ska mätas och hans sexuella preferenser bestämmas. Det är enbart män som testas, eftersom kvinnors reaktion ser annorlunda ut så går det inte att få säkra resultat med den här metoden.

– Den sexuella preferensen är det viktigaste symptomet på pedofili och att mäta upphetsningen är den viktigaste faktorn för att bedöma risken för återfall, säger professor Reanud.

Kan skapa individuellt säkerhetssystem

Han menar att det här är det första och viktigaste steget för att förhindra nya brott. Testresultaten följer med som underlag vid rättegången och kan förstås inverka på straffbedömningen. Förhoppningsvis kan testresultaten också vara till nytta i försöken att hjälpa den dömde att förändra sitt beteende och undvika situationer där han kommer att begå nya brott. En behandling som innebär en läkningsprocess tycks dock svårare. Eller som professor Renaud säger:

– Kanske kan man kontrollera impulserna, men inte att ta bort dem helt. Den sexuella avvikelsen är som en förbannelse.

Professorn menar att man i bästa fall kan skapa ett individuellt säkerhetssystem och lära sig följa det. Professorn Renaud menar att det är lätt att bara hata perversionerna och tillägger:

– Det gäller att också hantera problemet på ett humant och medkännande sätt.

Korrespondenterna

Veckans Korrespondenterna handlar om hur ny teknik används i kampen mot brotten. Se Korrespondenterna på SVT Play eller tisdag 10 oktober kl 20.00 i SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.