Virussmittade ostron sprider sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 personer i Sverige har insjuknat i vinterkräksjukeliknande symptom efter att de ätit ostron. Livsmedelsverket misstänker att det främst är ostron från Frankrike som ligger bakom illamåendet. Flera franska fiskeområden som levererar ostron har stängts.

Förutom de konstaterade sjukdomsfallen i Sverige misstänker livsmedelsverket ett stort mörkertal då det inte är självklart att koppla ihop sjukdomen med ostron. Symptomen har i de flesta fall stämt överens med noroviruset, också kallat vinterkräksjuka. Viruset har hittats i ostron både i Sverige och i andra länder.

I några fall har även svenskodlade ostron orsakat illamående.

Det är inte ovanligt att ostron orsakar magsjuka på vintern, men i december och januari har fallen varit ovanligt många, enligt Livsmedelsverket.

Ostronskandalen slår hårt mot vissa regioner i Frankrike. I torsdagen Morgonstudion berättade SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick hur situationen uppstått och hur det påverkar ostronindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.