Joseph Maguire, chef för underrättelsetjänsten, frågas ut om Donald Trumps samtal med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: Andrew harnik / AP / TT, Evan Vucci / AP / TT

Underrättelse­chefen: ”Inte upp till mig att bedöma”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump ska ha utövat påtryckningar att utreda demokraten Joe Bidens son under ett telefonsamtal med Ukrainas president, enligt den visselblåsarrapport som nu offentliggjorts. Visselblåsaren uppger också att hen fått uppgifter om att Vita huset försökt hemlighålla dokumentation av samtalet i fråga.

Det var den 25 juli som USA:s president Donald Trump hade ett cirka 30 minuter långt samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump bad då Zelenskyj göra honom en tjänst, enligt en utskrift av samtalet som Vita huset har släppt.

Tjänsten gick ut på att undersöka rykten om att Joe Biden – en av demokraternas toppkandidat till presidentvalet nästa år – skulle haft en roll i att stoppa ett åtal mot hans son, som tidigare haft en styrelsepost i ett ukrainskt gasbolag.

”Det är mycket prat om Bidens son, att Biden stoppade åtalet och det är många som vill ta reda på vad som hände, så om du kan assistera riksåklagaren så skulle det vara bra”, säger Trump enligt utskriften

Rapporten släpptes när utskrift offentliggjordes

Enligt visselblåsaren, som i dagsläget är anonym, oroade samtalet ett antal myndighetspersoner, vilket var anledningen till att hen valde att skriva rapporten med det officiella klagomålet. Den hamnade hos underrättelsetjänsten den 26 augusti, men det är först nu – en månad senare som de valde att offentliggöra den.

Chefen för underrättelsetjänsten, Joseph Maguire, fick under torsdagen möjligheten att förklara varför rapporten inte skickades vidare tidigare.

”Speciellt presidentsprivilegium”

Enligt Maguire rådde ett speciellt presidentsprivilegium som han inte kunde bortse ifrån. Det faktum att presidenten inte heller kan anses tillhöra underrättelsetjänsten gjorde också att de vanliga reglerna vid visselblåseri inte gällde, och därför var han inte tvingad att skicka vidare rapporten inom sju dagar.

– När president Trump offentliggjorde utskriften från samtalet igår försvann det privilegiet och då kunde vi släppa rapporten, säger Maguire i det direktsända förhöret.

Joseph Maguire fick många tuffa frågor under förhöret. Bland annat om han ansåg att president Trump begått allvarliga fel.

– Det är inte upp till mig att bedöma hur presidenten för utrikespolitik. Men jag hade ingen anledning att misstro den utredare som ansåg att rapporten var trovärdig och allvarlig, säger han.

”Påtryckningar på ett annat land”

I visselblåsarens rapport anklagas presidenten för att ha utövat sin makt på ett olämpligt sätt för att få den ukrainska presidenten att samarbeta, och att målet var att påverka presidentsvalet nästa år.

”Inom ramen för min tjänst har jag fått information från flera amerikanska tjänstemän att USA:s president använder sitt ämbetes makt för att möjliggöra för ett annat land att lägga sig i det amerikanska valet 2020”, lyder visselblåsarens rapport, som kan läsas i sin helhet på CBS News.

”Denna inblandning inkluderar, bland annat, påtryckningar för att ett annat land ska utreda en av presidentens främsta politiska rivaler.”

Visselblåsaren har inte själv bevittnat de flesta händelserna, men hänvisar till minst sex olika källor inom statsapparaten som redogjort för detta på ett samstämmigt vis.

”De Vita huset-representanter som berättade detta för mig var djupt skakade av det som sagts under samtalet”, står det i rapporten. Det står också att samtal med Vita husets advokater redan pågår eftersom tjänstemännen upplevde det som troligt att president Trump missbrukat sin makt för egen personlig vinning.

Försökte hålla hemligt

Visselblåsaren har också fått uppgifter om att Vita huset försökt hemlighålla all dokumentation av samtalet i fråga.

”Dagarna efter samtalet fick jag reda på att Vita huset-representanter i högre ställning hade ingripit för att låsa in alla uppgifter från samtalet, speciellt den officiella ord-för-ord transkriberingen.”

Trump: ”Det är ett skämt”

I onsdags var det en något dämpad Donald Trump som höll sin första presskonferens sedan Demokraterna inlett en utredning om att ställa honom inför riksrätt. Han förnekade då att han gjort något fel och kallade Demokraternas krav på riksrätt för ett skämt.

– När de (Demokraterna) tar del av den information som finns kommer den här häxjakten att slå tillbaka hårt på dem. Det är ett skämt, sade presidenten.

– Riksrätt för vad? För att ha haft ett fantastiskt möte eller ett fantastiskt telefonsamtal, fortsatte han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.