Nordkoreas ledare Kim Jong Un kan förvänta sig en ny attityd från USA och president Joe Biden. Foto: AP 26 mars 2020Visa alla (3)
Visa alla (3)

Vita huset: Biden tänker inte möta Kim om kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden har ingen avsikt att möta Nordkoreas diktator Kim Jong Un, meddelade Vita huset på måndagen. Det är tvärtemot hur hans företrädare Donald Trump agerade. Trump hade tre toppmöten med Kim. Under tiden fördubblade Kim sin kärnvapenarsenal.

Förra veckan avfyrade Nordkorea två kortdistansrobotar i nya robottester. Få experter var förvånade. De var däremot förvånade att det inte skett tidigare. 

De bedömer att Kim vill få den nya amerikanska presidentens Joe Bidens uppmärksamhet och påminna FN om att handelssanktionerna slår hårt mot Nordkorea. Sanktionerna infördes på grund av Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester.

På en direkt fråga till Vita husets pressekreterare Jen Psaki på måndagen undrade en journalist om president Biden kommer att göra som Trump: ”Sitta ner med Kim Jong Un i möten?”

– Jag tror att förhållningssättet kommer att vara mycket annorlunda och att det är inte hans (Bidens) avsikt, svarade Psaki uppger nyhetsbyrån Reuters.

Kims möten med Trump

Förra veckan sa Joe Biden att USA kommer att fortsätta vara öppet för diplomati – trots Nordkoreas robottester. Men Biden varnade samtidigt för att det kommer att få konsekvenser om Nordkorea ”trappar upp” situationen.

Nordkorea svarade att Biden-administrationen har tagit ett första felaktigt steg och avslöjat en ”djupt rotad fientlighet” genom att kritisera robottester som var självförsvar, enligt Nordkorea.

Trump är den första sittande amerikanska presidenten som träffat en nordkoreansk ledare. Det första och historiska toppmötet ägde rum i Singapore i juni 2018.

Det andra toppmötet skedde i Hanoi i februari 2019. Förväntningarna var mycket stora.  Men mötet avbröts i förtid och Trump åkte hem.

Trump och Kim möttes en tredje gång symboliskt vid stilleståndslinjen mellan Syd- och Nordkorea. Då skedde inga samtal om kärnvapnen.

Under Trumps tid som president har Nordkorea sannolikt mer än fördubblat antalet kärnvapen, uppgav Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri i en rapport juni 2020.

Svensk diplomati

De har även skett möten i Sverige mellan Nordkorea och USA eftersom Sverige är så kallad skyddsmakt åt USA och ett antal andra Västländer. Sverige har upparbetade diplomatiska förbindelser med Nordkorea via Sveriges ambassad i Pyongyang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer