Vita huset: Medierna ljuger med bilden över Trump-publiken

Uppdaterad
Publicerad

Medierna hittar på och förvränger bilder när de hävdar att fler kom för att se Obama installeras som president 2009 jämfört med när Donald Trump svors in, menar Vita Husets talesperson Sean Spicer. Han var märkbart irriterad när han höll en kort pressträff, utan motfrågor, under lördagen: ”Detta var den största publik någonsin som bevittnat en installation. Punkt”

Hur många samlades egentligen för att bevittna Donald Trumps installation?  USA:s nyblivne president hävdar att det var upp till 1,5 miljon människor – och anklagar medierna för att visa upp en annan bild.

Under lördagen höll den nya Trump-administrationen en ovanlig pressträff för presskåren inne i Vita huset. Den handlade bland annat om de flygbilder från installationen av Donald Trump som USA:s 45:e president i fredags som till en början fick spridning via Twitter.

USA-val 2016

Bilderna visar stora tomma ytor vid National Mall i Washington DC, och jämförs med en bild intill som visar hur det såg ut på samma plats när Barack Obama svor presidenteden 2009.

Bilden som New York Times twittrade ut föreställde en jämförelse mellan Trumps installation 2017 och Obamas första installation 2009, som på bilden ovan. Foto: Skärmdump / Twitter

”Skamliga och felaktiga”

Då, för åtta år sedan, fanns det enligt myndigheter i staden Washington uppskattningsvis 1,8 miljoner människor på plats. En förfärlig jämförelse som bara syftar till att försöka dra ner på storheten i Trumps stora installationsdag, menade Vita husets talesperson Sean Spicer vid en pressträff:

– Dessa försök att minska entusiasmen kring installationen (av Donald Trump) är skamliga och felaktiga, sade han utan att öppna för några frågor från journalisterna på plats.

Medierna ljuger här eftersom de har spridit en bild som ”beskurits avsiktligt för att minimera den enorma mängd supportrar som samlats på National Mall”, menar Vita huset.

Presstalesman Spicer nämnde under pressträffen aldrig något om de 1,8 miljoner människor som bedöms ha besökt Obama-installationen 2009. Men han konstaterade krasst följande om Trump-installationen i fredags:

– Detta var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Både på plats och runtom i världen. Punkt.

Trump: ”Såg en och en halv miljon”

Vid ett besök i CIA:s högkvarter kommenterade Donald Trump under lördagen uppgifter i medierna om att hans installation drog färre åskådare än tidigare presidenten Barack Obamas.

– Jag höll ett tal. Jag blickade ut, det såg ut som en miljon, en och en halv miljon människor, sade Trump.

Han sade att folkmassan sträckte sig från Capitoliums trappa, 20 kvarter bort, till Washingtonmonumentet.

Myndigheterna i Washington har inte offentliggjort någon officiell publiksiffra för Trump-installationen.

Den nyinstallerade presidenten sade att en tv-station bedömde att det rörde sig om en kvarts miljon åskådare, vilket han benämnde som ”inte illa, men en lögn”.

– De visade upp ett fält där det knappt stod någon och så sade de att Donald Trump inte drog så mycket folk.

När Trump hade talat om hur mycket han tyckte om CIA fortsatte han att prata om antalet åskådare. Han sade att grönområdet vid Vita huset var fullt.

– Ni såg det. Fullpackat. Sedan går jag upp nu på morgonen, sätter på tv:n och så visar de ett tomt fält. Vänta lite nu, tänkte jag.

Medier redovisar ändå statistik från Washingtons tunnelbana. Klockan 11 lokal tid i fredags uppgick antalet resenärer hittills under dagen till 193 000. Det kan jämföras med 513 000 vid samma klockslag vid Obamas installation 2009.

Och på lördagen, då den stora Trumpkritiska jämställdhetsmarschen hölls i Washington, var antalet t-baneresenärer uppe i 275 000 klockan 11.

Trump sade att en tv-station hade beräknat antalet åskådare då han svor ämbetseden till en kvarts miljon, vilket han benämnde som ”inte illa, men en lögn”.

Lovar hålla medierna ansvariga

Vid pressträffen i Vita huset kungjorde presstalesperson Spicer hur man ser på den minst sagt frostiga relation som råder mellan amerikanska medier och Trump-administrationen.

– Det har pratats mycket i media om vad Donald Trump ska hållas ansvarig för. Jag är här för att berätta för er att det är ömsesidigt. Vi kommer också att hålla medierna ansvariga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet