Donald Trump satt stora delar av presskonferensen halvt bortvänd från förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Vita huset om nekade handskakningen: ”Trump hörde inte frågan”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Donald Trump hade toppmöte i Vita Huset när den amerikanska presidenten nekade Merkels invit till en handskakning. Händelsen har upprört på många håll, och nu går Vita husets talesperson ut och förklarar dissen – med att Trump nog inte hörde frågan.

Relationerna mellan världsledarna har länge varit kyliga, och under toppmötet i fredags hade de två mycket att prata om. Donald Trump passade bland annat på att tacka förbundskanslern för Tysklands insatser i kampen mot terrorism.

– Immigration är inte en rättighet, medborgarnas säkerhet kommer i första hand.

Merkel kommenterade i sin tur mötet med att ”det är bättre att prata med varandra än om varandra”.

”Han skämmer ut sig”

Men när Angela Merkel under en fotografering frågade Trump om de skulle skaka hand möttes hon av tystnad. Inte heller i Ovala rummet blev det någon handskakning.

Merkel och Trump under fototillfälle i Vita huset. Foto: AP

Flera personer har reagerat på Trumps förmodade diss. NBC:s programledare Joe Scarborough skrev bland annat på Twitter att Trump ”skämde ut sig”, och The New York Times kolumnist Roger Cohen skrev att ”Trumps behandling av Angela Merkel är mycket upprörande”.

”Trumps behandling av Angela Merkel är mycket upprörande”, skrev The New York Times kolumnist Roger Cohen på Twitter. Foto: Skärmdump.

Handlar om ett missförstånd

Nu går Vita husets talesperson Sean Spicer ut och menar att det hela antagligen handlar om ett missförstånd.

– Jag tror inte att han hörde frågan, säger han till tyska Der Spiegel i en första förklaring från Vita huset.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet