Foto: AP/TT

Vita huset slätar över Trumps uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Trumps uttalande om hat från ”många sidor” fick kritik från både höger och vänster. Nu vill Vita huset stävja kritiken och menar att presidenten inkluderade vit makt-rörelsen, KKK och nynazister i sitt uttalande.

USA:s president Donald Trump fördömde i ett tal under lördagen hat och våld ”från många sidor”. Men eftersom han inte nämnde någon gruppering vid namn fick han kritik av både republikaner och demokrater.

”President Trump fördömde alla former av våld och hat som visades upp i Charlottesville under helgen. Det inkluderar såklart vit makt-rörelser, KKK, nynazister och alla extremistgrupperingar”, skriver man i ett uttalande.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

LÄS MER: Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

Tre av Trumps närmaste rådgivare medverkade i ABC News, CNN och CBS söndagsmorgonprogram för att ta presidentens vaga uttalande i försvar.

”Trump kritiserade alla”

Nationella säkerhetsrådgivaren H.R. Macmaster sa till ABC News att Trump var ”väldigt klar” i sitt uttalande och att han ”kritiserade alla, alla som är ansvariga för sådant här hat, inklusive vit makt-rörelsen och nynazister.”

Han sa också att han anser att den 32-åriga kvinna som dog när en bil körde in i folkmassan under en anti-nazistisk demonstration dog till följd av en terrorhandling.

LÄS MER: Tre döda och 35 skadade i våldsamma vit makt-protester

CIA-chefen Mike Pompeo sa till CBS att presidenten var ”specifik” och ”ärligt talat väldigt otvetydig” i sina reaktioner på våldsamheterna. ”När någon marscherar med en nazistflagga är det oacceptabelt och jag tror det är vad presidenten menar”, sa han.

För svag i sitt fördömande

Många republikaner och demokrater har kritiserat presidentens uttalande och menar att det var för svagt i sitt fördömande. Trump och flera av hans medarbetare har länge varit anklagade för att med sin tystnad när det gäller att fördöma högerextrema få vit makt-rörelsen att växa i USA.

Flera inom Trumps administration har dock valt en annan linje än presidenten efter våldsamheterna i Charlottesville. Ivanka Trump twittrade ”Det finns inget plats i samhället för rasism, vit makt eller nynazism”. Rådgivaren Kellyanne Conway retweetade Mike Huckabees uttalande om att vit makt-rörelsen är ”den värsta sortens rasism”.

Vicepresident Mike Pence fördömde under en pressträff i Colombia de högextrema grupper som demonstrerade i Charlottesville i lördags.

– Vi kan inte tolerera hat och våld från högerextremister, nazister och Ku Klux Klan, sa han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet