Vita Husets stabschef Mark Meadows uppger till CNN att Vita Huset inte kommer kunna kontrollera smittspridningen. Foto: TT

Vita husets stabschef: ”Vi kommer inte kontrollera pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Under en intervju med CNN på söndagen sa Vita husets stabschef Mark Meadows att Vita huset inte längre anser sig kunna kontrollera smittspridningen av covid-19.

– Vi kommer inte kontrollera pandemin, sa han under intervjun.

På frågan om varför administrationen kommit fram till denna ståndpunkt svarade stabschefen:

– För att det är ett smittsamt virus precis som influensan.

Han betonade dock att försök att begränsa smittan görs – men att fokuset nu skulle ligga på att behandla de som redan drabbats.

– Vi kan kontrollera det faktum att vi kommer att få ett vaccin, sa Mark Meadows.

Trump: Ser ljuset i slutet på tunneln

Uttalandet från stabschefen rimmar illa med president Trumps eget budskap under ett valmöte i Florida under fredagen, då han insisterade på att man nu var på väg att ”runda hörnet”  och att han kunde se ”ljuset i slutet på tunneln”.

Uttalandet kommer samtidigt som landet för andra dygnet i rad hade rekordhöga siffror av nya bekräftade fall – över 80 000 stycken. På söndagen uppgick det totala antalet fall av covid-19 i USA till 8 575 000, och dödsfallen beräknas ligga på runt 224 800.

Smittspridning runt Pence

Risken för ett utbrott inom Vita husets administration tycktes även det öka under söndagen, enligt uppgifter till CNN att hela fem medarbetare i vicepresidenten Mike Pences närmaste krets nu bekräftats smittade med covid-19.

Utbrottet stoppar dock inte Mike Pence från att fortsätta sin kampanj. Den demokratiska vicepresidentkandidaten Kamala Harris tog en fyra dagars paus från kampanjandet efter det att en av hennes medarbetare hade testat positivt.  Men vicepresidentens status som ”nödvändig arbetare” gör att han kan bortse från regler om isolering, trots att han har haft kontakt med dem som insjuknat.

Både Pence och hans fru testade negativt för viruset under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet