Foto: TT

Dödstalet stiger i krisens Burundi

Publicerad

Minst 87 personer har dödats i sammandrabbningar i Burundi. De flesta dödsoffren var rebeller som genomförde tre samordnade attacker mot militärförläggningar i huvudstaden Bujumbura i fredags, uppger militären.

Arméns talesman säger till AFP att 79 rebeller dödades i attackerna.

– Den slutgiltiga dödssiffran från fredagens attacker är att 79 fiender dödades, 45 tillfångatogs och 97 vapen beslagtogs. På vår sida dödades åtta soldater och poliser, sade överste Gaspard Baratuza.

Enligt honom skadades 21 personer.

Lik på gatorna

Vittnen berättade om hur döda kroppar på gatorna i huvudstaden Bujumbura, spåren efter det värsta våldsutbrottet sedan den misslyckade kuppen i maj.

Explosioner och skottlossning som hördes runtom i Bujumbura under fredagen, då attackerna utfördes.

På natten hördes inga strider och vittnen sade att det var lugnt på gatorna på lördagsmorgonen. Men de förfärande spåren fanns kvar.

I stadsdelen Nyakabiga, som är känd för regeringskritiska protester, låg 20 unga män döda, en del skjutna på nära håll. Enligt vittnen hämtades några av dem i sina hem under polisrazzior.

FN-chef varnar

Fler dödsoffer fanns i andra delar av staden. I stadsdelen Rohero II låg minst fem döda kroppar – återigen unga människor. I Musaga, nära en militärakademi som var mål för attackerna, sade en lokal tjänstemän att han ”med egna ögon” sett 14 döda kroppar.

FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanar alla parter, även regeringen, att avstå från ytterligare upptrappning av våld och hämndaktioner. Han varnar för att alla som gör sig skyldiga till att beordra eller begå brott mot mänskliga rättigheter kommer att hållas personligen ansvariga.

Sedan maj har minst 240 människor dödats och över 200 000 flytt landet enligt FN-statistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer