Människor utanför klubben där skjutningen inträffade. Foto: TT

Vittne: Alla började springa och skrek

Uppdaterad
Publicerad

Människor kastade sig ned på golvet när gärningsmannen började skjuta inne på klubben i Orlando. Det berättar vittnen om det blodiga dramat som krävde tiotals liv. ”Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen”, säger Rosie Feba.

Masskjutningen inne på en gayklubb i Orlando, Florida, inträffade vid 02-tiden natten till söndagen, lokal tid.

”Skytten öppnade eld vid tvåtiden på natten. Människorna på dansgolvet och vid baren kastade sig ned på golvet och några av oss som var i närheten av baren lyckades ta oss ut via gården och bara sprang”, skriver en man på klubbens Facebook-sida.

Pulse Club skrev följande på sin Facebook-sida under skottlossningen: ”Everyone get out of pulse and keep running”.

Videoklipp på Facebook visar många utryckningsfordon, poliser och räddningspersonal som tar hand om människor som ligger på gatan. Anthony Torres, som lagt ut flera klipp, skriver på Facebook:

”Jag inser just att jag kunde ha förlorat min syster och flera andra personer. Vi hade just bestämt oss för att gå hem när allt började... Människor skrek och sprang omkring och letade efter sina kära och vi såg skadade människor på golvet... Det var surrealistiskt... Det här måste ha varit planerat”.

Låg på parkeringen

Ett vittne berättar att alla lade sig på golvet när gärningsmannen började skjuta.

– Jag hörde plötsligt flera skott avlossas från entrén. Så fort folk hörde skott lade sig alla på golvet, säger Ricardo Almodovar, som befann sig på nattklubben, till Göteborgs-Posten.

Han lyckades fly medan skytten tog en kort paus, och fortsatte springa när han kommit ut ur klubben

– Det är så hemskt. Jag är så arg över att det här har hänt på Pulse som alltid har varit en säker och bra klubb. Jag hoppas verkligen att folk tar sig ur den här situationen oskadda, säger Ricardo Almodovar.

Chris Hansen är ett avvat vittne som lyckades krypa ut från klubben via badrummet.

– Det var skjutna människor och blod överallt.

En annan besökare beskriver hur skadade människor låg på parkeringen utanför klubben, medan andra lyftes in i ambulanser.

– Vi var just på väg att lämna klubben när vi hörde skotten. Alla började springa och skrek, säger Anthony Torres till New York Daily News.

”Trodde det var en del av musiken”

Ett annat ögonvittne säger att hennes flickvän hörde skottlossning strax före stängningsdags.

– Hon sade till mig att någon sköt. Alla kastade sig ned på golvet, berättar Rosie Feba för Orlando Sentinel.

– Jag sade till henne att jag inte trodde att det var på riktigt. Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen.

En besökare uppger att han hörde minst 40 skott när han rusade ut.

– Det var så många, minst 40. Jag såg två män och det bara fortsatte konstant, pang, pang, pang, säger 53-årige Javer Antonetti till tidningen.

Gömde sig på toaletten

Mina Justice säger till Reuters att hon försökte få kontakt med sin 30-årige son inne på klubben under skottlossningen. Sonen skickade sms när gärningsmannen var inne på klubben och bad henne att kontakta polisen. Han skrev att han sprang in på toaletten för att gömma sig. Sedan skrev han: ”Han kommer”.

– Nästa sms löd: ”Han har oss, och han är här inne med oss”. Det var slutet på konversationen, säger Mina Justice.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet