Hjälparbetare letar efter överlevare efter branden på tåget från Karachi till Rawalpindi i Pakistan. Foto: Siddique Baluch/TT

Vittnen: Brinnande tåget i Pakistan tog 20 minuter att stanna

Publicerad

Det brinnande tåget i Pakistan som på torsdagen lämnade 74 döda efter sig tog 20 minuter på sig efter att passagerarna larmat om branden innan det stannade. Det uppger vittnen som menar att tågets bromsar inte fungerade. De som jobbade på tåget säger däremot att bromsarna fungerade som de skulle, och att tåget stannade snabbt efter larmet.

Branden som startade på grund av att ett stormkök exploderade spred sig till tre av tågets vagnar och ledde till att människor hoppade av det rullande tåget.

Fattiga i Pakistan tar ofta med sig stormkök för att tillaga sin mat, även om reglerna förbjuder det.

Konduktören Sadiue Ahmed Khan uppger för nyhetsbyrån AP att tågets nödbroms fungerade som det skulle och att tåget stannade tre minuter efter att föraren hade nåtts utav larmet.

”Vi förstod efter att de död”

Men enligt överlevare drog de i nödlarmet 20 minuter innan tåget faktiskt stannade. Ghulam Abbas satt på tåget tillsammans med familj och såg hur människor kastade sig av det rullande tåget.

– Vi förstod efteråt att de flesta hade dött, säger han.

Utredare ska nu titta närmare på tågets bromsar för att se i vilket skick de var när branden bröt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.