Över 100 personer dödades och ytterligare ett hundratal skadades när talibanerna på tisdagsmorgonen stormade en skola i Peshawar i Pakistan. Nu berättar vittnen och släktingar om det fruktansvärda dramat inne på skolan. Foto: TT

Vittnen: De gick från rum till rum och sköt

Publicerad

Över 100 personer dödades i attacken, ytterligare ett hundratal skadades när talibanerna gick till attack. Vittnen som överlevde berättar att angriparna först klättrade över en mur – och sedan gick de från rum till rum och sköt mot både barn och lärare. – Så fort de öppnade eld sprang vi mot våra klassrum. Men de kom efter och gick in skolan och dödade barnen, säger Mudassir Awan till Reuters.

När militären gick till motattack lyckades ett antal elever fly från talibanerna. Samtidigt ska flera kraftiga explosioner ha hörts. Nu berättar vittnen om dramat på militärskolan.

– Det var sex personer som tog sig in i skolan. Vi trodde att det var elever som lekte, men sen såg vi att de hade många vapen med sig, berättar Mudassir Awan för Reuters.

Låg döda i korridorerna

Abdullah Jamal sköts i benet. Han säger att det rådde stor förvirrning till en början. Han själv var tillsammans med en grupp elever som gick i 8:e till 10:e klass. De fick undervisning just när talibanerna gick till attack.

– Jag såg barn som skrek och föll omkull. Alla barnen blödde och hade träffats av kulor. Jag ramlade också, det var först senare som jag förstod att jag blivit träffad, berättar Jamal från sjukhuset.

En annan student berättar hur de såg döda klasskamrater ligga på golvet.

– När vi kom ut från klassrummet såg vi döda kompisar ligga i korridorerna. De blödde. Flera vara skjutna tre eller fyra gånger, säger en student.

Var metodiska

Enligt honom gick angriparna metodiskt till väga:

– Männen gick in i klassrummen, ett efter ett, och började skjuta urskillningslöst mot elever och personal.

Mudassar Abbas som arbetar på skolan ger ett liknande vittnesmål:  

– Jag såg sex-sju personer som gick från klassrum till klassrum och öppnade eld.

Studenten Amir Mateen berättar att hans lärare låste dörren till sitt klassrum inifrån när de hörde skotten, men att gärningsmännen lyckades spränga sig igenom dörren.

Utanför skolan försöker polisen hålla tillbaka förtvivlade föräldrar som vill ta sig in till skolan. Många av dem har också sökt sig till sjukhusen för att leta efter sina barn.

– Min son var i sin skoluniform imorse. Han är i en kista nu, sa Tahir Ali som förlorade sin fjortonåring, till nyhetsbyrån AP. Min son var min dröm. Min dröm har blivit dödad.

Enligt vittnesmål fanns hundratals elever inne i skolan när dådet började.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet