På bilden syns röken som steg från platsen för explosionerna i Kabul tisdagen den 2 november- Foto: AFP/TT

Många döda i dåd mot militärsjukhus i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Två kraftiga explosioner har skakat Afghanistans största militärsjukhus i Kabul och skottlossning hörs.

Minst 19 personer uppges ha dödats och över 50 skadats. Terrorgruppen IS hävdar att de ligger bakom attacken.

Vittnen på plats berättar om de två tätt efterföljande explosionerna. En läkare som befann sig inne på sjukhuset sade till nyhetsbyrån AFP att han hörde en kraftig smäll.

– Vi blev tillsagda att gå till ett säkerhetsrum. Jag hörde också skottlossning, säger läkaren.

– Jag kan fortfarande höra skottlossning inne i sjukhusbyggnaden. Jag tror att angriparna går från rum till rum, som första gången det attackerades.

Vid ingång och intill

Sjukhuset Sardar Mohammad Daud Khan har angripits tidigare, 2017. Vid det tillfället dödades minst 30 personer.

Enligt vittnen och talibankällor skedde en av explosionerna vid militärsjukhusets ingång. Den andra ska ha ägt rum någonstans i närheten av kliniken. Rökpelare stiger från platsen och sirener hörs.

Talibanernas specialstyrkor har anlänt till platsen, säger Qari Saeed Khosty, talesperson för extremiströrelsens inrikesdepartement.

– Explosionen har orsakat offer.

Lovade stabilitet

Terrorrörelsen IS meddelade sent på tisdagskvällen att gruppen låg bakom dådet. Men redan tidigare under dagen hade talibanerna pekat ut IS.

– Upprorsmännen från IS ville attackera civila, läkare och patienter på sjukhuset, sade talibantalesmannen Zabiullah Mujahid och hävdade samtidigt att talibanstyrkor inom 15 minuter lyckades slå tillbaka mot angriparna.

Enligt Zabiullah Mujahid bestod en del av responsen i att talibanska ”specialstyrkor” släpptes ner på det attackerade sjukhusets tak från helikoptrar som beslagtagits från den tidigare USA-stödda regeringen.

Bakgrund: Talibanernas styre

Den hårdföra talibanrörelsen tog över makten i Afghanistan i mitten av augusti med löften om stabilitet för det krigshärjade landet. Men hittills har styret, som inte erkänts av något land, haft svårt att leva upp till löftet. Bland annat har IS genomfört flera dödliga attacker.

Talibanernas övertagande kom efter att USA och dess allierade drog tillbaka sina sista soldater från Afghanistan, efter 20 års närvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.