USA:s tidigare tillförordnade justitieminister Jeffrey Rosen har vittnat mot expresident Donald Trump i utredningen om stormningen av Capitolium. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vittnen: Trump ville få minister att ändra valet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump försökte byta ut USA:s dåvarande justitieminister och ersätta honom med sin bundsförvant. På så vi hoppades han kunna ändra valresultatet.

Det uppger nya vittnen inför det kongressutskott som utreder stormningen av Capitolium.

– Donald Trump ville inte bara att justitiedepartementet skulle utreda. Han ville att justitiedepartementet skulle hjälpa honom att legitimera hans lögner, sade kommitténs ordförande Bennie Thompson under kongressförhörens femte dag.

Flera personer som arbetade på departementet under tiden efter valet hördes, däribland Jeffrey Rosen som var tillförordnad justitieminister under Trumps sista månad vid makten. Han sade att Trump kontaktade honom så gott som dagligen.

Från departementets sida försökte man utreda en rad av Trumps falska påståenden om valfusk, men utan att hitta några bevis, enligt Rosen.

Försökte byta ut ministern

Jeffrey Rosen anklagar också Trump för att, när Trump inte fick sin vilja igenom, ha vänt sig till den då i princip okände Jeffrey Clark, som hade en mellanhög befattning på justitiedepartementet.

Clark var var betydligt mer välvilligt inställd till ex-presidentens konspirationsteorier och ska enligt Rosen bland annat ha förberett ett brev till Georgias delstatsförsamling där han falskeligen påstod att justitiedepartementet funnit bevis för omfattande valfusk.

Eftersom Trump inte fick sin vilja igenom hos Rosen försökte han i stället sparka Rosen från posten som justitieminister och ersätta honom med sin nya gunstling, uppger Rosen inför kongressutskottet.

Hotade med massavhopp

Men försöket misslyckades när Rosen, dåvarande biträdande justitieministern Richard Donoghue och flera andra toppnamn vid ett möte i Vita huset den 4 januari 2021 hotade med att avgå en masse och ta ”hundratals” federala åklagare med sig.

– Jag poängterade att Jeffrey Clark över huvud taget inte har kompetensen som krävs för att vara justitieminister. Han har aldrig sysslat med straffrätt. Han har aldrig någonsin lett en brottsutredning, sade Donoghue.

Jeffrey Clark deltog inte i förhören med hänvisning till den paragraf, allmänt kallad femte tillägget, som ger en person rätt att neka till att vittna om det kan vara komprometterande för personen ifråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s tidigare tillförordnade justitieminister Jeffrey Rosen har vittnat mot expresident Donald Trump i utredningen om stormningen av Capitolium. Foto: AP/TT
USA:s f.d justitieminister Jeffrey Rosen vittnar i förhören om stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari 2021. Foto: Jacquelyn Martin /AP