De frisläppta demonstranterna visade upp blåmärken som de sa att de fått av polisen, någonting som landets inrikesminister nekar till. Foto: Reuters

Vittnesmål inifrån Belarus häkten: ”Blev slagen om man sjöng nationalsången fel”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har 2 000 gripna demonstranter i Belarus släppts. Vittnesmål inifrån häkten och polisbilar har nu börjat nå internationella medier.

– I går slog de folk och tvingade dem att skrika ”vi älskar kravallpolisen”, säger belarusiern Jevgenij till nyhetsbyrån Reuters.

Våld, övergrepp och missförhållanden. Flera belarusiska demonstranter vittnar om att poliser ska ha använt sig av övervåld för att stävja de utbredda protesterna.

Amnesty international har samlat in flera vittnesmål, bland annat från demonstranten Katsyaryna Novikava. Hon säger till människorättsorganisationen att hon och 20 andra kvinnor fick trängas i en cell gjord för fyra personer, och att de tvingades sova på golvet. De fick varken mat eller vatten under de 34 timmar de tillbringade i cellen. Flera kvinnor berättade för Katsyaryna att de hotats med att bli våldtagna av poliserna.

Protester i Belarus

– De som tidigare suttit anhållna berättar att häktena har blivit tortyrkammare där demonstranter tvingas ligga i smutsen medan polisen sparkar och slår dem med batonger, säger Marie Struthers, chef för Amnesty i Östeuropa, till BBC.

Våld inuti polisbilar

Det kommer även vittnesmål om övervåld inuti polisbilar. Demonstranten Lina säger till Reuters att hon knuffades in i en piket och misshandlades:

– De sa ”antingen följer du med oss i 15 dagar, eller får stryk och släpps”. Och jag står ju här, så ni förstår vad jag valde, säger hon.

Avfärdar anklagelser

Landets ställföreträdande inrikesminister Alexander Barsukov säger att inga fångar har utsatts för våld. Samtidigt har inrikesministern Jurij Karajev delvis bett om ursäkt för våldet under protesterna.

– Jag tar ansvar och ber om ursäkt inför de som slumpmässigt skadats, säger han i statlig tv.

I eftermiddag kommer EU:s medlemsländer att diskutera situationen i Belarus, samt överväga eventuella sanktioner mot landet. Flera länder har redan gått ut med skarp kritik mot Lukasjenko, bland annat Polen och Österrike. Tjeckiens premiärministern Andrej Babis har dessutom krävt att förra veckans omstridda val bör göras om och övervakas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet